SVT fälls för kontroversiell dokumentärfilm

2012-04-02 13:21  

SVT har kritiserats hårt för beslutet att visa den norska dokumentären "Staden som offrades", som handlar om folkmordet i Srebrenica. Nu fälls kanalen av Granskningsnämnden.

Det var i augusti förra året som SVT sände "Staden som offrades", en dokumentär som handlar om det politiska spelet som föranledde massakern i Srebrenica år 1995.

Med hjälp av tidigare ohörda vittnesmål uppges dokumentären ge en ny bild av massakern där omkring 8 000 människor dödades av serbiska styrkor.

Men dokumentären, som pekar ut den bosniska ledningen som ansvariga för folkmordet, har fått hård kritik och har av meningsmotståndare anklagats för att vara en förfalskning av historien.

Nu har Granskningsnämnden för radio- och tv valt att fälla SVT för partiskhet i samband med att dokumentären sändes. Anledningen är att de uppgifter som presenteras i "Staden som offrades" får stå oemotsagda.

"Genom att det inte förekom någon debatt eller något ifrågasättande eller problematiserande – i eller i anslutning till dokumentären – kring hur sakuppgifter förhöll sig till den vedertagna historieskrivningen kom uppgifterna och slutsatserna i dokumentären att framstå som odiskutabla.

Att på detta oreserverade sätt sända en dokumentär med ett innehåll av så kontroversiell art stred därmed enligt granskningsnämnden mot opartiskhetskravet", skriver myndigheten.

På SVT anser man att "Staden som offrades" ger en kompletterande bild av händelserna som ledde fram till folkmordet.

– Vi anser att det är ett viktigt uppdrag för public service att sända även kontroversiella filmer. Dock tar vi till oss av GRN:s kritik vad gäller formerna för hur den aktuella filmen sändes, säger Ingemar Persson, programchef för dokumentär och ansvarig utgivare för filmen i ett uttalanade.

Samtidigt fälls också ett inslag i P1 Medierna som handlar om reaktionerna på dokumentären. Anledningen är att Granskningsnämnden anser att den reporter som gjorde inslaget ställde sig på kritikernas sida.

"Reportern framstod som en företrädare för den kritik han skulle rapportera om och att han tog ställning på ett sätt som inte är förenligt med opartiskhetskravet", skriver myndigheten.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Åsikter & debatt