Gå direkt till textinnehållet

SVT fälls för intervju med Trump-supporter – var partisk

Från Donald Trumps presidentinstallation. Bild: Wikimedia commons

SVT:s kritiserade intervju med en Trump-supporter fälls för opartiskhet. Granskningsnämnden anser att reportern hade ett alldeles för provokativt förhållningssätt.

Granskningsnämnden för press, radio och tv har fällt SVT:s direktsändning från Donald Trumps presidentinstallation. Reporten Peter Rawets provokativa förhållningssätt stred nämligen mot kravet på opartiskhet.

Anmälarna ansåg att reportern hade ett påstridigt sätt mot de personer han intervjuade och att han ställde ledande frågor.

"Nämnden kan, under vissa förutsättningar, godta att en reporter har ett kritiskt förhållningssätt och ställer provokativa frågor för att tydliggöra den intervjuades ståndpunkt. Nämnden ansåg dock i detta fall att reportern hade ett förhållningssätt som var så provokativt att det passerade gränsen för vad som kan accepteras inom ramen för kravet på opartiskhet", skriver Granskningnämnden i beslutet.

Livesändningen från presidentinstallationen väckte en hel del kritik och fick bland annat Alex Schulman att reagera i en krönika i Expressen.

"Jag vet inte om jag någonsin i livet känt en sån avsky för den statliga televisionen som jag gjorde under de här märkliga minuterna", skrev han i krönikan.

Ulf Johansson, programchef på SVT Nyheters riksredaktion, sade till Dagens Media vid tillfället att han inte hade någon anledning att kommentera själva krönikan, men att han kunde konstatera att sändningen inte blev helt bra.

– Vi sände åtta timmar live och just det här blev inte bra, men allt annat har fungerat bra. Det här är en ny situation för oss med livesändning så många timmar och en helt ny utmaning för journalister. Vårt uppdrag som arbetsgivare är då att förbereda och jobba ännu mer på att stötta våra medarbetare under livesändningar. Vi måste förbereda oss ännu mer.

Amanda Törner

Reporter

Publicerad 2017-11-13 12.49Uppdaterad 2017-11-13 13.01

Dela artikeln: