SVT Edit: "Sätt att väcka diskussion i samtida frågor"

2017-04-21 16:33  
Partiledarna tycks tävla i "Vem vet mest?" i SVT Edits korsklippning. Foto: SVT Edit

SVT Edit har på ett humoristiskt vis korsklippt svenska partiledare med "Vem vet mest?" för att belysa ordet "post truth".

SVT Edit har lyckats klippa ihop ett humoristiskt klipp där Sveriges partiledare ser ut att tävla i SVT:s program "Vem vet mest?".

"Vilket land är det här?" frågar programledaren Rickard Olsson samtidigt som en bild på Brasilien visas. Jan Björklund svar blir "Det är asiatiska länder. Det är Finland och några till". Då blir Gustav Fridolin upprörd och säger till Jan Björklund att "nä, nu tramsar du Jan Björklund och jag tror att du vet det".

Klippet har publicerats på SVT Edits Facebooksida och har i skrivande stund visats 387 000 gånger och delats över 2000 gånger.

Stina Schedwin är exekutiv producent för SVT Edit och berättar att idén kläcktes av medarbetaren Tobias Boström när SVT Edits redaktion bollade idéer och pratade om ”post truth”.

"Post truth"  beskriver situationer då objektiv fakta betyder mindre för att skapa folklig opinion än att anspela på känslor och personlig övertygelse. Förra året utsågs ordet till årets engelska ord av Oxford Dictionaries.

– Det är ett roligt sätt att illustrera det på, säger Stina Schedwin och fortsätter:

– Vi arbetar mycket med klippteknik. Det är ett sätt för oss att väcka diskussion i samtida frågor, ibland genom humor som i det här fallet.

Det är inte första gången som partiledarna får figurera i SVT Edits korsklippningar. Tidigare har man även låtit partiledarna debattera som Donald Trump för att visa hur skulle det se ut om svenska politiker använde samma aggressiva debatteknik.

Hanna Frick

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt