SVT ber om ursäkt till ”enskilda individer” efter satirinslag

I programmet visades bland annat en "informationsfilm" för kinesiska turister upp. Foto: Skärmdump från SVT

Efter reaktionerna på satirprogrammet Svenska nyheters inslag om kinesiska turister ber nu SVT om ursäkt till "de enskilda individer som känner sig kränkta”.

SVT:s nöjeschef Thomas Hall, som är ansvarig utgivare för Svenska nyheter, skriver  i ett blogginlägg att man agerat okänsligt. Han konstaterar att avsikten var god men att inslaget landade fel.

"Udden var riktad mot en blind fläck i Sverige där rasistiska uttryck gentemot kineser av någon anledning ofta tillåts passera. Min uppfattning är att publiceringen var förenlig med de regler som vi har att följa på SVT”, skriver han och vidare:

”Jag är öppen för att det finns andra uppfattningar och att Granskningsnämnden kan göra en annan bedömning. Däremot kan jag konstatera att vi i den sketch som avslutar inslaget om Kina var okänsliga för hur det kunde uppfattas och det var fel av oss att klippa loss det ur sitt sammanhang.”

Det var i fredags som  Svenska nyheter visade en satirisk film som riktade sig till kineser som ville besöka Sverige. I filmen informerades hur man kan undvika kulturkrockar. Bakgrunden var det nyligen uppmärksammade hotellbråket i Stockholm då tre kinesiska turister blev bortförda av polis från ett hotell. Förutom att ”informationsfilmen” sändes på SVT samt ligger uppe på SVT Play publicerades den också på den kinesiska plattformen Youku.

Den kinesiska ambassaden i Stockholm reagerade kraftigt mot inslaget genom att lämna in en officiell protest hos svenska UD samt publicera ett fördömande på sin hemsida.

Publicerad 2018-09-27 07.56Uppdaterad 2018-09-27 07.56

Ämnen i artikeln:

Dela artikeln: