SVT befäste fördomar vid skolattacken i Trollhättan – fälls

2016-02-09 10:25  

Formuleringarna ”helsvenska barn” och ”svenska barn” var fördomsfulla, anser Granskningsnämnden.

I samband med knivattacken på en skola i Trollhättan i oktober förra året använde en av SVT:s reportrar formuleringarna ”svenska barn” och ”helsvenska barn” i ett inslag i ”Rapport”.

I en intervju med Trollhättan kommuns informationschef sade reportern: ”Det är en extremt segregerad skola med väldigt få svenska barn. Vad säger du om det?” och senare i en intervju med polisen om hur gärningsmannen valde ut sina offer: ”Så han väljer bort helsvenska barn?”

SVT:s rapportering fick skarp kritik av flera organisationer, däribland Afrosvenskarnas riskförbund, som menade att rapporteringen var rasistisk eftersom ”rasifierade svenskar konstrueras som främlingar”. Organisationen publicerade också ett öppet brev till SVT:s vd Hanna Stjärne, vilket Dagens Media tidigare skrivit om.

Inslaget anmäldes också till Granskningsnämnden för radio och tv och nu fälls två inslag från ”Rapport” om skolattacken. Nämnden anser att SVT befäster fördomar i fråga om vilka som anses vara svenskar i inslaget och att SVT genom benämningarna inte har visat tillräcklig hänsyn till bestämmelsen om televisionens särskilda genomslagskraft.

SVT håller med anmälaren om att formuleringen ”helsvenska barn” var oklar, men försvarar sig med att reportern formulerade sig olyckligt i den tidspressade situationen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt