Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT både fälls och frias för Josefin Nilsson-dokumentär

Publicerad: 9 december 2019, 10:40

Det var i mars som SVT publicerade den nu fällda dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”.

Foto: Janne Næss

SVT fälls för att Josefin Nilsson-dokumentären anses strida mot bestämmelsen om respekt för privatlivet, men frias när det kommer till kraven på opartiskhet och saklighet.


Dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”, som sändes i våras, handlar om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv och död.

Dokumentären har vållat stor debatt och har förtalsanmälts av skådespelaren Örjan Ramberg. Justitiekanslern valde dock att inte ta upp den anmälan

Örjan Ramberg dömdes för misshandel av Josefin Nilsson, olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud i en dom 1998. Fällningen tas upp i dokumentären, men varken namn eller bild på skådespelaren publiceras.

Dokumentären anmäldes också till Granskningsnämnden för press, radio och tv vars beslut kom i dag. Det rapporterar SVT. Granskningsnämnden fäller dokumentären för att den anses strida mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

Nämnden konstaterar visserligen att varken namn eller bild publicerats, men motiverar fällningen mot bakgrund av Örjan Rambergs kändisskap och den uppmärksamhet som riktats mot såväl parets förhållande som rättsprocessen i slutet av 1990-talet.

”Ett klart utpekande har därför gjorts. Omedelbart i samband med att dokumentären sändes spreds hans adress på sociala medier med uppmaningar om att angripa honom. Han har inte givits någon möjlighet att bemöta kritiken, varken genom medverkande i dokumentären eller kommentar efter dokumentärens slutförande”, står bland annat i beslutet, rapporterar SVT.

Samtidigt konstaterar GRN dock att dokumentären uppnår kraven på opartiskhet och saklighet.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev