Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT backar om satirinslag

Publicerad: 25 september 2018, 07:02
Uppdaterad: 25 september 2018, 07:10

I programmet visades bland annat en "informationsfilm" för kinesiska turister upp. Foto: Skärmdump från SVT

SVT tar bort sin satiriska "informationsfilm" från den kinesiska plattformen Youku efter kritiken.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var under fredagens avsnitt av  Svenska nyheter som SVT visade en satirisk ”informationsfilm” som riktade sig till kineser som ville besöka Sverige.

Filmen, som innehöll flera ”tips” på hur man kan undvika kulturkrockar, var en kommentar till det nyligen uppmärksammade hotellbråket i Stockholm då tre kinesiska turister blev bortförda av polis från ett hotell.

Förutom att ”informationsfilmen” sändes på SVT och ligger uppe på SVT Play publicerades den också på den kinesiska plattformen Youku.

Satirinslaget har väckt mycket uppmärksamhet i Kina och kritiserats för att vara rasistiskt och provokativt. Den kinesiska ambassaden i Sverige har gått ut och krävt en ursäkt av SVT samt lämnat in en protest hos Utrikesdepartementet.

Thomas Hall, programchef på SVT Nöje, vill inte be om ursäkt men beklagar att enskilda personer tagit illa upp:

”Syftet med publiceringen på Youku av enbart sketchen var att fånga upp kinesiska reaktioner. Detta var ett misstag av oss då helheten av vårt budskap gick förlorad, och vi kan förstå att den gjort enskilda personer ledsna vilket vi beklagar”, säger han  till SVT.

Satirinslaget har nu tagits bort från plattformen Youku,  rapporterar Aktuellt.

Linnea Kihlström

anna.dohmers@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.