Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT backar om kritiserad tablåkrock

Publicerad: 4 december 2019, 07:19

TV4:s vd Casten Almqvist (t.v.) reagerade kraftigt på SVT:s beslut att dra i gång sina lokala nyheter samtidigt som TV4:s huvudsändning. Nu backar SVT om beslutet. T.h. SVT:s mediedirektör Jan Helin.

Foto: Janne Næss

Det blir inga lokala nyheter i SVT vid 22. Det står klart sedan SVT lyssnat på den omfattande kritik som bland annat kommit från TV4:s vd. ”Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4”, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

SVTJan HelinCasten Almqvist

I slutet av oktober meddelade SVT att man planerar att göra stora förändringar i sina nyhetssändningar, bland annat genom att dra i gång ett nyhetsblock vid klockan 22. Det vill säga samtidigt som TV4:s sena nyheter sänds.

Beskedet fick kraftig kritik, inte minst av TV4:s vd Casten Almqvist:

– Det sista Sverige behöver är minskad mångfald i utbudet av nyheter. Därför är det märkligt att SVT, dagen efter att riksdagen fattat beslut om motsatsen, går ut med ett förslag som tvingar publiken att välja mellan nyhetssändningar och är helt tondöva för de konkurrensförutsättningar som råder. Vi förutsätter att de inser att det här blev fel och skyndsamt drar tillbaka förslaget, sade han i ett uttalande.

Men också av DN:s chefredaktör Peter Wolodarski i hans senaste söndagskrönika (1/12-19):

”Att SVT planerar att tablålägga nyhetsprogram samtidigt som TV4:s stora kvällssändning är hål i huvudet”.

LÄS OCKSÅ: TV4 rasar mot SVT: ”Helt tondöva”

Nu backar SVT och drar tillbaka sina planer på att sända lokala nyheter vid 22. I stället väntar nu en utredning om hur nyheterna kan läggas om.

– Vår ambition har aldrig varit att motarbeta TV4, utan att stärka vår lokala nyhetsleverans till publiken. Det kommer att vara vårt fokus även i det fortsatta arbetet, liksom ett fortsatt lyssnande och deltagande i diskussionen om mediers utveckling, skriver SVT:s mediedirektör Jan Helin i ett uttalande.

Casten Almqvist kommenterar SVT:s vändning:

– Vi välkomnar det här beskedet och vill gärna ge en eloge till SVT som fattar det här beslutet. Det är ett sundhetstecken att vi mediehus kan föra den här typen av debatter på ett bra sätt både i och utanför offentligheten. Beslutet har bara vinnare och den som vinner allra mest är publiken, säger han till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ: TV4-reportern om SVT:s beslut: ”Ett svek” 

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTJan HelinCasten Almqvist

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev