Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag04.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Svenskar bakom kontroversiell Jesus-serie

Publicerad: 12 Maj 2010, 05:56
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:50

Den amerikanska tv-kanalen Comedy Central har köpt in en pilot som redan fått högerkristna i USA att rasa.


Det är Henrik Bastin på produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn som tillsammans med  Andreas Öhman och Jonathan Sjöberg från produktionsbolaget Naive utvecklat den nya animerade serien “JC”.

Trion har tidigare gjort svenska serien “Myggan” som gick på Kanal 5 och Andreas Öhman och Jonathan Sjöberg är producenterna bakom Aftonbladets animerade serie “Superprinsen”.

- Det som var synd med “Myggan” var att det var så svenskt, vi ville utveckla ett mer internationellt gångbart koncept, berättar Henrik Bastin.

Trion utvecklade “JC” som handlar om hur Jesus lever i nutida New York där han försöker anpassa sig till ett modernt liv. Gud är mest upptagen med att spela tv-spel.

Comedy Centrals programchef Kent Alterman hann knappt presentera kanalens nya satsning förrän högerkristna i USA började rasa. Tv-kanalen FOX och flera andra har redan debatterat den nya serien.

- Jag vet att Kent Altermans mailbox fylldes av hotelser efter han berättat om satsningen. Det är rätt väntat att den kristna högern i USA skulle reagera, i Sverige bryr vi oss inte om religion på samma sätt, säger Henrik Bastin.

För inte så länge sedan censurerade Comedy Central ett South Park-avsnitt där profeten Muhammed var med.

Försöket till att terrorbomba Times Square i New York har kopplats ihop med Muhammed-avsnittet i South Park. Bolaget som äger Comedy Central, Viacom, har sitt huvudkontor inte långt från den plats där den misslyckade bilbomben hade placerats.

- Vi trodde det skulle bli svårt att sälja in ett humorprogram om Jesus i USA men både MTV och Comedy Central var intresserade. Vi gick vidare med Comedy Central, säger Henrik Bastin.

Svenskarna som utvecklar pilotavsnittet arbetar tillsammans med en amerikansk manusförfattare.

Än så länge är det en pilot som Comedy Central kommer sända.

- Men vi var väldigt glada att Comedy Central lyfte fram just det här programmet när man presenterade sitt nya utbud, säger Henrik Bastin som gillar att arbeta med animerade produktioner:

- Det är intressant för det är en värld man kan kontrollera och man kan få utlopp för saker och ting utan att det kostar mer. Och det är en marknad som vi är duktiga på i Sverige

Här hittar ni debatten på FOX om nya svenskserien:

Staffan Erfors

brandarena@almatalent.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.