Svenska Akademien hotar stämma Mercedes-Benz för Boye-dikt

UPPDATERAD. Svenska Akademien har vidtagit rättsliga åtgärder för att hindra Mercedes-Benz från att använda Karin Boyes dikt "I rörelse" i en reklamfilm.

Akademins ständige sekreteraren Peter Englund skriver i sin blogg.

"Våra advokater har skickat ett brev till Mercedes-Benz där vi uppmanar dem att sluta att använda Boyes dikt i sin reklam – 'vid äventyr av rättsliga åtgärder', som det heter på juridiska", skriver Peter Englund.

Peter Englund kallar reklamfilmen, gjord av reklambyrån ANR, för gravplundring och hänvisar till upphovsrättslagens klassikerskydd, som ger Svenska Akademien rätt att föra talan om ett litterärt verk används på ett sätt som "kränker den andliga odlingens intressen".

"Det går inte att ta skydd bakom det faktum att Boye varit död i över 70 år, och skylla på att hennes verk därför är 'fria'. Att göra sådant här bruk av hennes text är en grov förvanskning både av dikten och av vad författaren en gång stod för", skriver han.

Sverker Dahl, informationschef på Mercedes-Benz säger till Dagens Media att företaget har inhämtat Karin Boye-sällskapets tillstånd.

– Vi har inte bara fått tillstånd av dem att använda dikten utan även applåd för att vi sprider hennes skrifter till större sällskap. Vi har skriftligt att vi får använda dikten, säger Sverker Dahl till Dagens Media.

På söndag kommer kampanjen sluta rulla i tv. Men det beror inte på Svenska Akademiens kritik, utan för att den tre veckor långa kampanjperioden är slut.

– Har vi brutit mot någon lag så får det visa sig i en rättslig process. Jag kan inte heller kommentera den blogg som flera refererar till, jag har ingen anledning att recensera Peter Englunds åsikter om bilar eller blöjor eller var det kan tänkas handla om, säger Sverker Dahl och fortsätter:

– Vi tycker att vi gjort detta enligt boken. Vi gör samma sak som det Tommy Svensson gjorde 1994. Och vi har fått både hurrarop och kritik, så är det alltid.

När Sveriges fotbollslandslag 1994 tog sig vidare från gruppseplet i fotbolls-vm läste dåvarande förbundskapten den aktuella Boye-dikten för spelarna. Vilket bland annat uppmärksammades i SVT:s vm-krönika samma år.

 

Se Mercedes-Benz reklamfilm här:

<iframe width="442" height="249" src="//www.youtube.com/embed/cKvEEA-Jey4" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Simon Andrén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt