Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Sven Melander är död

Publicerad: 1 april 2022, 06:12

För tre år sedan fick Sven Melander ta emot tv-priset Kristallen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Den folkkäre journalisten och tv-profilen Sven Melander har avlidit, 74 år gammal, i cancer.


Ämnen i artikeln:

SVT

Den mångåriga journalisten och tv-profilen Sven Melander har gått bort i cancer. Det bekräftade familjen sent i går kväll. 

”Vi är tacksamma för allt det stöd och omtanke som visats både honom och oss under den här tiden. Pappa hade in i det sista nära till skratt och var nyfiken på både människor och världen. Vi hoppas att det är så han kommer att minnas och vi är glada och stolta över de avtryck han gjort i många människors liv. Vi saknar honom redan och önskar att vi får sörja honom ifred”, säger sonen Victor till TT.

Sven Melander började sin yrkesbana som journalist på kvällstidningarna, men har genom åren framför allt synts i tv-rutan – och då främst i nöjes- och underhållningsprogram. Under åren 1986 och 1989 var han chef för Kanal 1:s nöjesredaktion på Sveriges Television. För SVT:s räkning har Sven Melander bland annat programlett format som ”Nöjesmaskinen” och ”Snacka om nyheter”. År 2019 fick han ta emot hederspriset vid Kristallen-galan på Cirkus i Stockholm.

– Det är så förfärligt sorgligt. För mig representerar han allt som är fint med stor tv-underhållning. Humor, värme och intelligens. Och så verkade han alltid ha kul på jobbet också. Jag tror att det är en del av hemligheten om man nu ska skapa klassiker, säger SVT:s programdirektör Eva Beckman till Dagens Media.

Genom åren har Sven Melander också gjort flera skådespelarinsatser. Den mest kända var i början av 1980-talet i Lasse Åbergs film ”Sällskapsresan”. De sista åren i sitt liv uppmärksammades Sven Melander för sin aktivitet och sina ställningstagande på sociala medier. Det mest uppmärksammade var när han ställde sig bakom artisten Zara Larssons ”jag hatar män”-uttalande.

SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterade på torsdagskvällen Sven Melanders bortgång på Twitter:

”Vilket sorgligt besked ikväll. Sven Melander var en sann engagerad underhållare med bullrig värme, från Nöjesmassakern till digitalt genomslag i nya generationer. Verner, Rulle, Steve, Berra - det blir tomt nu.”

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.