Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag14.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Strix vägrar betala lön – stäms

Publicerad: 19 Februari 2015, 11:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:11

I sju månader arbetade hon för Strix. När den kvinnliga medarbetaren lämnade in sin sista faktura ville Strix plötsligt inte betala. Nu stämmer hon produktionsbolaget på 83 894 kronor.


Det var förra året som kvinnan arbetade med produktionen ”100 Code” för Kanal 5, med Michael Nyqvist i en av huvudrollerna.

Till en början betalade produktionsbolaget Strix hennes fakturor, men när den sista skulle betalas tog det stopp. Enligt den stämningsansökan som har skickats in ansåg Strix att kvinnan hade fått för mycket betalt i juli, då produktionen enligt kontraktet skulle ha ett uppehåll på tio dagar då. Nu vill produktionsbolaget kvitta den uteblivna betalningen mot den hon hade fått för de tio dagarna.

– Sådana uppehåll under sommaren är vanligt inom filmbranschen, men det stod inget om det i hennes kontrakt under kapitlet ”Ersättning och utlägg”, därför håller vi inte med Strix om hur avtalet ska tolkas, säger kvinnans ombud till Dagens Media.

Enligt ombudet är det ovanligt att produktionsbolag låter bli att betala ut löner. I stämningansökan står det dessutom att kvinnan bara var ledig i hälften av dagarna, eftersom de andra lades på manusläsning och kontakt med skådespelare.

– Vi har yrkat på att Strix ska betala 83 894 kronor till min klient. En stor del av det beloppet har Strix vitsordat, men inte utbetalat till oss. Vi vill självklart få ut hela beloppet, säger kvinnans ombud.

Det ombudet reagerar på är att ingen på Strix reagerade på att kvinnan tog betalt för de tio dagarna förrän den sista fakturan skulle betalas. I stämningsansökan skriver ombudet:

"Det var inte förrän i samband med den sjunde och sista fakturan i oktober månad som en invändning kom mot julifakturans redovisade arvode. Även om det inte var Strix uppfattning att betalning skulle utgå under uppehållet om tio dagar så måste det ha stått klart för Strix i juli månad att XX hade den uppfattningen. Det måste också stått klart för Strix att XX skulle uppfatta det som ett godkännande av fakturan om de betalade utan att bestrida eller på annat sätt kommentera beloppet".

Stämningsansökan lämnades in för drygt tre veckor sedan, men enligt ombudet kan processen ta upp till ett år.

– Det här är en liten bransch och många vill fortfarande jobba med Strix. Arbetslösheten är stor inom vår bransch och många vill ha jobb, säger kvinnans ombud.

Dagens Media har sökt Mikael Wallén, exekutiv producent på Strix.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.