Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Strix mot strömmen – vänder till vinst

Publicerad: 3 September 2014, 07:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:30

Tv-produktionsbolaget Strix är en av få vinnare på den hårt konkurrensutsatta svenska marknaden.


Ämnen i artikeln:

Strix Television

Det visar Dagens Medias genomgång av samtliga svenska tv-produktionsbolag, som idag publiceras i Dagens Medias papperstidning nummer 14.

– Det är en otroligt tuff marknad, med press både konkurrensmässigt och från kanalerna som behöver trimma och nå bättre lönsamhet, säger Henrik Stenlund, vd på Strix.

Strix drog under 2013 in 424 miljoner kronor i intäkter och är därmed det största produktionsbolaget på den svenska marknaden.

– Det är skitkul och det bygger på en bra insats från alla håll och kanter på företaget. Det bygger på långsiktigt arbete, snarare än någon enskild sving med trollspöt.

Det är första gången som bolagets omsättning landar på över 400 miljoner kronor sedan 2006.

Strix, som under 2012 åkte på en mångmiljonsmäll i kölvattnet av en omfattande smitta av denguefeber på en av bolagets inspelningar, är nu åter igen lönsamt. Resultatet efter finansiella poster landade på knappa 16 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en förlust på drygt 40 miljoner kronor året innan.

Då Strix ägare MTG är börsnoterat kan Henrik Stenlund inte berätta i detalj hur det går för bolaget under 2014.

– Denguefebern, som påverkade vårt resultat starkt under ett år, har vi nu förpassat till glömskan. Nu går det bra för oss, säger han dock.

Dagens Media har tidigare rapporterat om att den nedgång för linjär tv som många i åratal har siat om nu till slut slår igenom i kanalernas tittarsiffror. Något som i förlängningen kan slå mot produktionsbolagen. De måste nu även möta konkurrensen från stora globala aktörer som Netflix och HBO. Det kan dock vara en väg framåt för bolag som Strix, menar Henrik Stenlund.

– Även en stor spelare som Netflix kommer i förlängningen behöva särskilja sig med hjälp av lokalt producerat material. Där ser jag en möjlighet.

Jobbar ni idag med den typen av projekt?

– Vi har hookat upp med den typen av aktörer och är i projekt med dem. Där ser vi redan en positiv tendens, även om jag inte kan gå in i detalj på vilka projekt det handlar om.

Siffrorna för Strix gäller bolagets verksamhet på samtliga marknader, det vill säga Sverige, Norge, Danmark och Holland.

LÄS HELA KARTLÄGGNINGEN I DAGENS MEDIAS TIDNING #14.

Som prenumerant kan di även läsa artiklen i DM Digital.

Strix i siffror

Omsättning: 424 (380)

Rörelseresultat: 15,8 (-40,1)

Antal anställda: 84 (91)

Siffrorna på omsättning och resultat är i miljontals kronor.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Strix Television

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.