fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Strix förlorar Denguemålet – igen

Publicerad: 22 maj 2013, 12:41

16,8 miljoner kronor kostade Denguefebern för Strix. Det står nu klart efter att hovrätten kommit med sin dom.

Ämnen i artikeln:

StrixMTG

EW

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

DT

Dante Thomsen


14 miljoner kronor. Så mycket kostade produktionsstoppet som följde när produktionsbolaget Strix Robinson-team i april 2010 drabbades av Denguefeber.

Pengar som Strix sedan dess har försökt få sitt försäkringsbolag att betala. Dagens Media kunde 2011 avslöja att Strix inlett en rättsprocess mot Moderna Försäkringar. Men Strix gick på pumpen i Stockholms tingsrätt.

Nu står det klart att Strix förlorar rättsprocessen i hovrätten.

– Det är förstås jättetråkigt. Jag kan säga att vi har ett annat försäkringsbolag i dag, säger Strix vd Henrik Stenlund och skrattar.

Strix förlorade tidigare tvisten med Moderna Försäkringar i Stockholms tingsrätt.

”Även hovrättens prövning av målet har resulterat i att Strix varken har rätt till försäkringsersättning grundad på produktionsförsäkringen eller rätt till skadestånd på grund av Modernas agerande i förhållande till MTG och Strix”, skriver Svea Hovrätt i domen.

Strix har tidigare framfört att man tecknat en allriskförsäkring för tv-produktion. Men Moderna Försäkringar hävdar att den inte gäller skador till följd av ”virus och/eller kontamination”.

Strix har känt sig vilseledda då de anser att försäkringen lovat runt och hållit tunt.

”Strix har inte genom den utredning som bolaget åberopat visat att Moderna i något hänseende skulle ha agerat oaktsamt eller vilselett MTG och Strix i fråga om försäkringsskyddets omfattning”, skriver hovrätten dock.

Henrik Stenlund är besviken.

– Det är klart jag är det. Vi har drivit en fråga som vi trott på och någonstans hoppats på att få rätt i. Men det är ett knepigt case. Uppenbarligen borde vi valt ett annat försäkringsbolag. Nu är vi dock skyddade till tänderna, säger han.

Henrik Stenlund betonar att Strix redan budgeterat för kostnaden på 14 miljoner kronor som produktonsbolaget drabbades av.

– Ser man en risk reserverar man upp ett belopp. Det är så man alltid gör. Därför kommer det här inte att påverka vår verksamhet i dag.

Hur förbannad är du på Moderna Försäkringar i dag?

– Haha, ja det är som sagt tre år sedan och jag är inte intresserad av en batalj i media.

Kommer ni att överklaga?

– Jag kan inte svara på det nu. Jag måste läsa domen i lugn och ro först. Men det ska ju mycket till för att man ska få upp det i Högsta domstolen, så det är tveksamt.

Strix ska även betala över 800 000 kronor i rättegångskostnader till Moderna Försäkringar. De läggs till kostnaderna på två miljoner kronor som Strix fick punga ut med för rättegångskostnader i tingsrätten. Därmed har viruset kostat Strix sammanlagt 16,8 miljoner kronor.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev