fredag22 september

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Strix anklagas för mobbning och maktmissbruk

Publicerad: 24 april 2018, 07:48

Strix ligger bakom produktioner som "Robinson", "Farmen" och "Baren". Bild: Skärmdump från Strix hemsida

DN rapporterar om hur maktmissbruk och mobbning pågår på produktionsbolaget Strix. Efter en extern arbetsmiljöutredning har en informell chef sparkats.

Ämnen i artikeln:

Strix

Amanda Törner

amanda.torner@dagensmedia.se


Produktionsbolaget Strix Television, som bland annat står bakom dokusåpor som "Expedition Robinson", "Farmen" och "Baren", anklagas av flera medarbetare för maktmissbruk och mobbning bakom kamerorna. Det rapporterar Dagens Nyheter.

På uppdrag av moderbolaget This is Nice påbörjades i februari en extern arbetsmiljöutredning på Strix, vilket Resumé då rapporterade om. Advokatbyrån Vinge har ansvarat för utredningen, som i slutet på mars överlämnades till This is Nice.

DN har pratat med närmare tio personer med erfarenheter av att arbeta på Strix, som berättar om hur en informell chef har styrt bolaget med järnhand, med uppbackning från en chef.

Personerna vittnar om hur bolaget styrts av den informella chefen med hjälp av härskartekniker. Enligt källorna ska den informella chefen själv ha valt ut medarbetare som är lojala och på olika sätt gjort sig av med dem som sagt emot.

Flera av personerna DN talar med berättar om hur medarbetarna kategoriseras in i två olika lag där favoriterna hyllas, medan de som hamnar i det andra laget ignoreras. Inte sällan dumförklaras dessa inför andra.

– Unga, oerfarna och tjejer råkar ofta illa ut. Detta strider mot bilden som den ansvariga vill ge sken av – en feminist som hjälper utsatta människor, säger person som har haft ansvar för innehåll i produktioner till DN.

I artikeln beskrivs även hur det finns en stor tystnadskultur på bolaget. Nästan ingen är fackligt ansluten, vilket gör att möjligheten att säga ifrån är begränsad.

Under ett informationsmöte för de anställda på måndagsmorgonen meddelade Strix vd Tesso Akander att den informella chefen har blivit avskedad. I ett mejl till DN skriver hon bland annat:

"Utredningen har visat på omständigheter kopplat till ledarskap där vi brustit i att leva upp till de krav vi ställer på oss själva kring arbetsmiljö och det har lett till att vi nu gör vissa förändringar i vår organisation".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev