Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Strix anklagas för mobbning och maktmissbruk

Publicerad: 24 April 2018, 07:48
Uppdaterad: 24 April 2018, 08:01

Strix ligger bakom produktioner som "Robinson", "Farmen" och "Baren". Bild: Skärmdump från Strix hemsida

DN rapporterar om hur maktmissbruk och mobbning pågår på produktionsbolaget Strix. Efter en extern arbetsmiljöutredning har en informell chef sparkats.


Ämnen i artikeln:

DNStrix

Produktionsbolaget Strix Television, som bland annat står bakom dokusåpor som "Expedition Robinson", "Farmen" och "Baren", anklagas av flera medarbetare för maktmissbruk och mobbning bakom kamerorna. Det rapporterar Dagens Nyheter.

På uppdrag av moderbolaget This is Nice påbörjades i februari en extern arbetsmiljöutredning på Strix, vilket Resumé då rapporterade om. Advokatbyrån Vinge har ansvarat för utredningen, som i slutet på mars överlämnades till This is Nice.

DN har pratat med närmare tio personer med erfarenheter av att arbeta på Strix, som berättar om hur en informell chef har styrt bolaget med järnhand, med uppbackning från en chef.

Personerna vittnar om hur bolaget styrts av den informella chefen med hjälp av härskartekniker. Enligt källorna ska den informella chefen själv ha valt ut medarbetare som är lojala och på olika sätt gjort sig av med dem som sagt emot.

Flera av personerna DN talar med berättar om hur medarbetarna kategoriseras in i två olika lag där favoriterna hyllas, medan de som hamnar i det andra laget ignoreras. Inte sällan dumförklaras dessa inför andra.

– Unga, oerfarna och tjejer  råkar ofta illa ut. Detta strider mot bilden som den ansvariga vill ge sken av – en feminist som hjälper utsatta människor, säger person som har haft ansvar för innehåll i produktioner till DN.

I artikeln beskrivs även hur det finns en stor tystnadskultur på bolaget. Nästan ingen är fackligt ansluten, vilket gör att möjligheten att säga ifrån är begränsad.

Under ett informationsmöte för de anställda på måndagsmorgonen meddelade Strix vd Tesso Akander att den informella chefen har blivit avskedad. I ett mejl till DN skriver hon bland annat:

"Utredningen har visat på omständigheter kopplat till ledarskap där vi brustit i att leva upp till de krav vi ställer på oss själva kring arbetsmiljö och det har lett till att vi nu gör vissa förändringar i vår organisation".

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

DNStrix

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.