Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Streamad film kan vinna Oscar – för första gången

Publicerad: 30 april 2020, 08:17

Coronapandemin får Oscars-akademin att ändra nomineringsreglerna inför nästa Oscarsgala.

Foto: Wikimedia commons

På grund av coronapandemin tar Oscargalan till en särskild åtgärd. För första gången kan en film som inte haft premiär på bio nomineras.


Ämnen i artikeln:

OscarsgalanCoronaviruset

Biografkedjorna har lidit hårt till följd av coronapandemin, och av uppenbara skäl salonger stängts och premiärer ställts in. Även filmfestivaler har drabbats.  Av denna anledning inför Oscargalan en särskild regel för i år. 

För att nomineras till Oscarsgalans finaste priser, krävs normalt att en film gått upp på minst sju av Los Angeles kommersiella biosalonger.

I år sker ett undantag. Filmer som fått sina biopremiärer inställda, och i stället gjorts tillgängliga på streamingtjänster, kan nomineras i både ”Best picture” och andra kategorier, skriver sajten WJLA.

vår starka uppfattning är att det inte finns något bättre sätt att uppleva filmens magi än i en biosalong. Men men tragiska coronapandemin gör det nödvändigt för oss att tillfälligt ändra i våra nomineringsregler, säger Oscar-akademins president samt vd, David Rubin respektive Dawn Hudson, i ett uttalande.

Nästa Oscarsgala, den 93:e i följd, hålls i Los Angeles den 28 februari 2021.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

OscarsgalanCoronaviruset

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev