Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Stor omorganisation på SVT

Publicerad: 22 augusti 2016, 12:52
Uppdaterad: 8 september 2016, 08:29

Missnöjet var stort med SVT:s bevakning av attackerna i Paris förra hösten. Redan innan dess började Riksnyheterna hos SVT bygga om sin organisation mot större digitalt fokus – vilket innebär att flera chefer försvinner.


Ämnen i artikeln:

SVT

Just nu pågår en stor omorganisation av Riksnyheterna hos SVT, som bland annat innebär att man gör ändringar i chefsstrukturen. Omstruktureringen initierades efter Paris-attackerna i november förra året, då SVT var en av de medieorganisationer som kritiserades för att ha varit alldeles för sena att rapportera om terrordåden.

– Efter Paris-dåden gjorde vi ett uppryck med livedesk på studs veckan efter, men den här omorganisationen inleddes redan innan dess, säger Ulf Johansson, Riksnyhetschef på SVT, till Dagens Media.

Senast SVT gjorde om sin organisation var för fem år sedan – sedan dess har oerhört mycket hänt, menar han.

– Då fanns inte i närheten av det nyhetstempo som finns idag, och det ställs helt andra krav på livesändningar och närvaro i sociala medier. De förändringar som pågår just nu har som mål att SVT ska bli snabbare och mer digitala med ett större fokus på online.

Avdelningschefer byts ut till nyhetschefer

Tidigare hade SVT en ledning för riksnyheterna som utgjordes av olika avdelningschefer. Omorganisationen innebär bland annat att dessa tjänster försvinner och kommer ersättas med tre nyhetschefer – med ansvar för online, broadcast och planering.

Personerna som idag innehar position som avdelningschef ska enligt Ulf Johansson dock fångas upp och erbjudas andra uppgifter inom SVT.

– Sedan kommer vi erbjuda avgångsvederlag till de medarbetare som inte vill vara med på den digitala resan vi är inne på, men det är helt frivilligt och upp till den enskilde att söka, fortsätter han.

Hanna Nyberg, Journalistklubben ordförande på SVT, säger till Dagens Media att det har funnits en viss oro internt kring omorganisationen.

– Processen har pågått ända sedan förra hösten och kommer att fortgå även under den här, så det har funnits en viss frustration bland medlemmarna kring att det går långsamt. Från fackets sida tycker vi ändå att det är bra att man inte gör några snabba förändringar, eftersom en långsammare process bjuder in till större delaktighet för personalen, säger hon och fortsätter:

– Men en satsning online med samma personal innebär rimligen att vi bör dra ned på något. Exakt vad det är undrar många medlemmar och där har vi ännu inte fått svar.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.