Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Stina Blomgren blir SVT:s nya migrationskorrespondent

Publicerad: 15 april 2016, 15:46
Uppdaterad: 15 april 2016, 15:46

SVT får extra pengar till migrationsfrågor. Som en del i detta tillsätter SVT Stina Blomgren som ny migrationskorrespondent. Hennes uppdrag blir att bevaka global migration i ett brett perspektiv.

Ämnen i artikeln:

SVT

Anton Äng

anton.ang@dagensmedia.se


I september förra året inrättade SR den nya tjänsten migrationskorrespondent. Tanken med tjänsten är att korrespondenten ska bevaka migrationsfrågor i Sverige, och även ge en bild av situationen för flyktingar och migranter i andra länder.

Nu har SVT tillsatt tjänsten. Efter en tids sökande både internt och externt, har man nu hittat rätt.

Dagens Media kan avslöja att det blir SVT:s korrespondent i Kairo, Stina Blomgren, som får tjänsten. Hon har varit mellanösternkorrespondent sedan 2013 och blev 2008 nominerad till Guldspaden med boken "Svart notis" som handlar om papperslösa migranter i Sverige.

Ingrid Thörnqvist, SVT:s utrikeschef för SVT Nyheter är nöjd med rekryteringen och hoppas att tittarna kommer lägga märke till den nya satsningen på migration.

– Stina har både jobbat och varit mycket engagerad i migrationsfrågor tidigare, både hos oss på SVT och när hon jobbade på DN. Detta är en ny satsning som SVT gör på en ämnesinriktad korrespondent. Det har vi inte haft tidigare. Den här tjänsten har kommit till efter att vi fått extra pengar av programledningen att lägga på migration. Det är ett viktigt ämne globalt och Stina kommer ha möjlighet att åka runt till drabbade områden och bevaka migranters situation, säger hon till Dagens Media.

I sitt jobb som utrikesreporter på SVT har hon skildrat migrationsfrågor från flera länder, bland andra Libyen, Iran och Bolivia. Nu ser hon fram emot sin nya roll som migrationskorrespondent.

– Uppdraget är helt nytt och det känns fantastiskt att få vara med och forma det. Som SVT:s migrationskorrespondent hoppas jag kunna bevaka stora politiska beslut och händelser, men också skildra historier som pågår samtidigt med migrationsuppgörelser och krisrapporter. Historier som tillhör dem som flyr och dem som möter flyktingarna på deras väg, säger Stina Blomgren i ett utskick från SVT.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev