Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Steget närmare en Medieombudsman

Publicerad: 16 augusti 2019, 12:09

Foto: Janne Næss

Ny utredning öppnar upp för ett nytt medieetiskt system där enskilda kan vända sig till en Medieombudsman för klagomål.


Ämnen i artikeln:

TV4Public service

Under fredagen överlämnade den särskilda utredaren Maria Eka betänkandet av AV-utredningen ”En moderniserad radio- och tv-lag” från 2018. 

Syftet med utredningen har varit att föreslå ändringar som behövs göras för att genomföra ändringar i det så kallade AV-direktivet (direktiv om audiovisuella medietjänster) som innehåller bestämmelser om tv och beställ-tv inom EU. Utredningen har också sett över andra delar i radio- och tv-lagen. 

I utredningen kommer man bland annat fram till att det finns förutsättningar att utvidga dagens pressetiska system till att omfatta även public service och TV4, vilket Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert ser positivt på.

– Det är väldigt positivt att utredningen kommer fram till att det går att överlåta viss kontroll som idag ligger på Granskningsnämnden till det självreglerande systemet. Vi hoppas att politikerna så snabbt som möjligt nu genomför de förändringar som behövs, säger hon i ett uttalande och fortsätter:

– I dagens pressetiska system prövar Allmänhetens Pressombudsman anmälningar mot tidningar medan Granskningsnämnden prövar anmälningar som gäller etermedia. Det nya medieetiska systemet bygger på att en enskild som känner sig kränkt av en publicering ska kunna vända sig till en instans, Medieombudsmannen, oavsett vilket medieföretag anmälan gäller.

Även Patrik Hadenius, vd på Utgivarna, välkomnar betänkandet:

– Förslaget i utredningen är mycket välkommet och gör att arbetet med det nya utvidgade medieetiska systemet nu kan intensifieras. Vi siktar nu på att kunna installera den första Allmänhetens Medieombudsman i början på nästa år, säger han i ett pressmeddelande. 

SVT:s vd Hanna Stjärne tycker att det är bra att utredningens förslag ökar möjligheten för publiken att få sin sak prövad oavsett publiceringskanal.

– För SVT är det viktigt eftersom det tidigare inte gått att pröva om onlinepubliceringar har kränkt enskilds privatliv. Det är viktigt att möjligheten finns, främst för individen, men också för Sveriges publicister. Det är också ett viktigt steg mot ett gemensamt medieetiskt system (MO/MEN). Att medierna tar ansvar för medieetiken är avgörande för att upprätthålla ett högt förtroende. Utredningen sänder en positiv signal och SVT ska nu läsa utredningen i detalj, säger hon i ett pressmeddelande.

 

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4Public service

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev