Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Stefan Åsberg ny USA-korre

Publicerad: 18 december 2019, 10:28

Stefan Åsberg ersätter Carina Bergfeldt som USA-korrespondent när hon vid årsskiftet flyttar hem.

Foto: SVT/Johan Paulin

Efter årsskiftet blir Stefan Åsberg, mångårig utrikesreporter, korrespondent i USA för SVT:s räkning.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det är fjärde gången Stefan Åsberg tar på sig uppdraget som utrikeskorrespondent. Två av dessa perioder har han tillbringat i USA. Utöver det har han många år som utrikesreporter i bagaget.

Han tillträder sitt nya uppdrag som SVT:s korrespondent i USA lagom till 2020 inleds i samband med att den nuvarande korrespondenten, Carina Bergfelt, kommer hem och går på föräldraledighet.

Det kommer inte att råda någon brist på saker att bevaka under kommande år för Stefan Åsberg i USA. I februari inleds demokraternas primärval. Då ska den kandidat som ska möta president Donald Trump i presidentvalet i november utses.

SVT:s utrikeschef Pia Bernhardson:

– Att bevaka USA under ett valår är en utmaning i sig, men just nästa års valrörelse kommer att bli någonting alldeles extra. President Donald Trump väcker starka känslor både på hemmaplan och runtom i världen. Det känns mycket bra att då ha en så erfaren och kunnig reporter som Stefan Åsberg på plats.

Stefan Åsberg om sitt nygamla uppdrag.

– Man kanske tänker att USA ligger oss nära, men det finns egentligen väldigt stora skillnader mellan Sverige och USA. Då är det viktigt att SVT kan möta människor över hela landet, så att tittarna bättre kan förstå varför president Trump delar landet så djupt – för eller emot, säger han och fortsätter:

– Jag tror också att det kan betyda en hel del att jag nyligen arbetat tre år i Mellanöstern. Det ger ett viktigt perspektiv.

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev