Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Stefan Åsberg ersätter Samir Abu Eid

Publicerad: 9 juni 2015, 07:42
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

SVT:s tidigare USA-korrespondent Stefan Åsberg blir ny utrikeskorrespondent i Mellanöstern.


I slutet av maj stod det klart att Samir Abu Eid lämnar SVT efter fem år, för konkurrenten TV4. Hans ersättare blir Stefan Åsberg som tidigare har varit SVT:s utrikeskorrespondent i USA, stationerad i Washington.

– Det känns både kul och pirrigt och förväntansfullt. Från början är man ju ganska drivande för att få ett jobb, sen när man får det är man spänd inför hur det ska bli. Jag ska börja leta bostad nästa vecka, säger Stefan Åsberg till Dagens Media.

Han har jobbat på SVT sedan 1993 och varit utrikeskorrespondent i Washington i två omgångar, senast 2010-2014, samt sommarvikarie i Mellanöstern. I sin nya tjänst kommer han att vara stationerad i Istanbul eller Beirut.

– Det är mycket jag ska lära mig, det ska bli himla kul. Mellanöstern är ett viktigt bevakningsområde, det blir en stor omställning på alla sätt och vis jämfört med Washington. Det är krångligare att ta sig fram, farligare, mycket mer spännande och mindre formellt än i Washington så det blir något helt annat. Samtidigt tror jag att jag har mycket nytta av min tid i Washington, världspolitiken kommer att spela stor roll i Mellanöstern.

Stefan Åsberg tillträder sin nya tjänst under augusti.

– Jag kommer att jobba med Niclas Berglund som är fotograf och har jobbat mycket i Mellanöstern. Han och jag och Samir ska ta en öl på fredag och snacka lite. Vi kommer ju att vara konkurrenter där nere. Jag tyckte att det var skittråkigt att han slutade, men jag skulle aldrig tacka nej till en sådan här möjlighet.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev