Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Starka reaktionen på Tinas besök i Jerusalem

Publicerad: 3 mars 2015, 06:57
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

En repris av ”Tina på besök” väcker starka känslor. Palestinagrupperna i Sverige tycker att Palestinakonflikten kommenteras på ett ”oerhört smaklöst och okänsligt” sätt.


I söndags sände TV4 en repris av matlagningsprogrammet ”Tina på besök”, där Tina Nordström besöker kända personer och lagar mat. Det kritiserade avsnittet, där kocken besöker Micael Bindefeld, utspelar sig bland annat i Jerusalem.

I ett segment benämns Östra Jerusalem som ”Israels hjärta”. Området kontrollerades av Jordanien i samband med Israels grundande 1948 och ockuperades av Israel under sexdagarskriget 1967. Palestinierna ser Östra Jerusalem som huvudstaden för en framtida självständig palestinsk stat.

Redan första gången programmet sändes fick det starka reaktioner som då, precis som den här gången, framfördes till TV4.

Palestinagrupperna i Sverige skriver på sin hemsida att: ”Det är så oerhört smaklöst och okänsligt att på detta sätt försöka normalisera situationen och undanröja den palestinska identiteten.”

Anna Wester från Palestinagrupperna i Sverige säger till Dagens Nyheter att hon tror att det handlar om okunskap.

– Östra Jerusalem beskrivs som hjärtat av Israel när det enligt internationell rätt är under ockupation. Jag är förvånad att man kan visa ett program med så mycket faktafel, säger Anna Wester till DN.

Malin Lindborn, presschef på TV4, svarar i ett mail att ”Tina på besök” är ett matlagningsprogram och att TV4 vill vara tydliga med att de inte finns något medvetet politiskt ställningstagande. Hon skriver också att företaget brustit i rutinerna och ber om ursäkt om programmet upplevts som stötande.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.