Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag29.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SR-topparna slår tillbaka mot Manfred

Publicerad: 24 Maj 2011, 06:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:09

Manfred Aronssons kritiserar public service för att bli allt mer kommersialiserat. SR svarar med att de har förståelse för att MTG-chefen hellre tittar till politiken än affärerna, med tanke på hur hans kanaler går.


Ämnen i artikeln:

Cilla BenköMTGManfred AronssonSveriges RadioMats SvegforsSR

Manfred Aronsson, vd för MTG, skrev den 19 maj på DN Debatt:

”Minuten, Huset fullt av hundar, Ung och bortskämd. Vi ser allt fler exempel på att public service går mot en mer kommersiell programmering. SVT:s utbud präglas alltmer av underhållning som i allt högre utsträckning likriktas med utbudet från kommersiella aktörer.”

Därför anser han att public services uppdrag måste ses över.

Två dagar senare skriver Ulf Bernitz, professor i Europarätt, också på DN Debatt i samma ämne.

”I dagsläget kan det inte anses att SVT uppfyller kraven för legitimt statsstöd. SVT:s uppdrag är nämligen allt annat än tydligt formulerat. Dagens breda svenska definition av public service kan medföra att SVT riskerar återbetalningskrav från EU och i slutänden att staten kan bli skyldig att betala skadestånd till konkurrenter som kan påvisa att de lidit skada genom det otillåtna stödet.”

Mats Svegfors, vd för SR och Cilla Benkö, SR:s vice vd svarar i ett öppet brev som publicerades igår på sr.se. Bland annat skriver de att public services roll i förhållande till kommersiella aktörer redan har prövats i Europadomstolen, i ett mål som rörde danska TV2.

” Nyckelformuleringen i Aronssons artikel är det ”som inte kan produceras på kommersiella villkor”. Sveriges Television och Sveriges Radio ska alltså inte producera och sända sådant som kan erbjudas på kommersiella villkor. Detta kan Aronsson mycket väl tycka. Men det har inte mycket med den europareglering att göra som de kommersiella företagen hoppas så mycket på. […] Domstolen argumenterar utförligt i frågan varför det vore helt uteslutet att låta det kommersiella programutbudet bestämma vad som är legitimt utbud från public service sida.”

SR-cheferna fortsätter med att ge MTG-chefen en liten känga:

”Det är självfallet helt legitimt för kommersiella aktörer att driva sina intressekrav. Och möjligen är det så att MTG har starkare skäl än andra stora aktörer att vända uppmärksamheten bort från affärerna och i stället rikta den mot politiken. MTG:s tv-kanaler är ordentligt tillbakapressade på tittarmarknaden. Positionen för radioverksamheten är heller inte lysande.”

Henrik Widell

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.