torsdag1 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SR fälls för att ha gynnat Spotify

Publicerad: 25 november 2019, 13:00

Program i SR, TV4 och SVT fälls av Gränskningsnämnden för radio och tv. Foto: Janne Naess

Granskningsnämnden fäller SR för att ha gynnat Spotify i ett P3-program. Samtidigt meddelas att två program vardera fälls i SVT och TV4.

Ämnen i artikeln:

Granskningsnämnden

AD

Axel Duberg


Nämnden fäller SR för ett program i Musikguiden i P3, där lyssnarna uppmanandes att prenumerera på programmets Spotify-spellista ”för att få den bästa nya musiken”. Nämnden skriver på sin hemsida att uppmaningen gynnade Spotify på ett omotiverat sätt och strider mot radio- och tv-lagen. 

En författare, som skrivit en bok som berör sexuella övergrepp på festivalen We Are Sthlm, intervjuades i SVT:s Politik i bokhyllan. Enligt nämnden yttrade programledaren sig på ett sätt som gav intrycket att det inte hade skett några sexuella övergrepp på festivalen. Därför fälls programmet för osaklighet, men frias gällande opartiskhet.

Det andra SVT-programmet som fälls är humorserien Leif & Billy. I ett avsnitt som sändes tidig eftermiddag blir en karaktär hotad med kniv, något som nämnden menar kan vara skrämmande för barn. Med hänsyn till sändningstiden strider avsnittet mot bestämmelsen om tv:s särskilda genomslagskraft, skriver nämnden. För sändningar före klockan 21 tillämpas en strängare bedömning.

TV4:s fällda sändningar rör en sändning av krogshowen Rolandz på Rondo, som avbröts för reklam mitt i en sång, samt programmet Norrlandspolisen för intrång i privatlivet när en person filmades då polisen genomförde en husrannsakan i en bil. 

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev