Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Sparkades av SVT efter storbråk

Publicerad: 5 November 2010, 15:05
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:33

Jesper Andersson skulle regissera hälften av SVT:s storsatsning ”Våra vänners liv”. Istället fick han sparken efter att ha hamnat i konflikt med produktionsledningen. Nu vill han inte längre förknippas med serien.


Ämnen i artikeln:

SVT

När Jesper Andersson anställdes av SVT för att vara med och regissera den nya storsatsningen ”Våra vänners liv” var allt frid och fröjd.

Serien – som handlar om vänskapsbandet mellan fyra män, spelade av Shanti Roney, Erik Johansson, Jacob Ericksson och Gustaf Hammarsten – är skriven av Calle Marthin och skulle internproduceras på SVT. Men det dröjde inte länge förrän problemen började hopa sig. Det framgår efter en recension på bloggen Weird Science.

Journalisten Kjell Häglund som författat recensionen skriver bland annat: "I princip varenda manusidé, varenda lösning man valt för att skildra de föresatta konflikterna och känsloklustren, är krystad, icke-trovärdig, ofta direkt fånig".

Detta fick Jesper Andersson att svara på kritiken i kommentatorsfältet. Till dagensmedia.se säger han att samarbetssvårigheter, bråk och maktspel var orsakerna till att inspelningen havererade haveri.

– När vi började spela in så upplevde jag att det var ett jävligt stort problem med att de som arbetade på SVT inte gjorde vad de skulle. Istället fick man en klapp på huvudet och så sa de ”det ska nog gå bra”.

Snart blev stämningen i produktionsteamet så dålig att Jesper Andersson valde att säga upp sig.

– Det var ett totalt värdelöst arbetsklimat. Om inte teamet är med på vad man vill göra är det kört. Jag tror de tyckte att det var okej att jag sa upp mig, kanske hade de redan då planer på att sparka mig.

Trots konflikterna skulle Jesper Andersson stanna kvar och göra klart de avsnitt han påbörjat. Men konflikterna eskalerade – och snart kom ett samtal från SVT:s projektledare Maria Nordenberg, som meddelade att han fått sparken.

– De på SVT skulle nog säga att jag har samarbetssvårigheter och det kan man lugnt säga att jag hade. Att sparka mig var det klokaste beslut Maria Nordenberg kunde fatta, för det går inte att ha ett klimat där man inte lyssnar på varandra. Jag blev väldigt glad när jag fick sparken.

Han menar att produktionsledningen inte hade som första prioritet att göra en bra tv-serie.

– Alla de myter man hört om SVT, att det är segt och gammaldags stämde. Prio ett var inte att göra en bra tv-serie, istället var det ett maktspel med många konstiga diskussioner. Det var ett ställningskrig.

I måndags sändes tredje avsnittet av "Våra vänners liv", men i de avnitt som Jesper Andersson arbetat med står hans namn ingenstans att finna. Ett krav han ställde när han petades.

Har du varit med om något liknande haveri tidigare?

– Nej aldrig.

Kommer du arbeta med SVT igen?

– Nej det kommer jag inte, jag tror dessutom att jag är svartlistad och det är väl jättebra.

Jesper Andersson har bland annat regisserat kortfilmerna "Tuppjuck", "En liten film om hockey" och SVT-serien "Mäklarna". Det senaste avsnittet av ”Våra vänners liv” sågs av cirka 750 000 enligt siffror från MMS.

Dagensmedia.se har sökt Maria Nordenberg.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.