Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Spår fortsatt dominans för globala streamingjättar

Publicerad: 22 December 2016, 10:58
Uppdaterad: 23 December 2016, 13:06

Strömmade tv-tjänster, både sett till abonnenter och omsättning samt SVOD, tar allt större andelar av hushållens totala utgifter för tv och video i Norden. Men det är de globala jättarna som rycker fram snabbast.


Ämnen i artikeln:

NetflixHBOYoutubeMediavision

Vid slutet av 2016 abonnerar omkring 3,8 miljoner nordiska hushåll på en eller flera strömmade betal-tv-tjänster – en nettoökning med 600 000 hushåll jämfört med samma period föregående år, enligt färska siffror från Mediavision.

Tillväxten spås fortsätta under 2017. Inom ett år väntas två av fem nordiska hushåll abonnera. Majoriteten av tillväxten kommer från globala mediejättar.

I dag står Netflix och HBO tillsammans för nästan 60 procent av alla SVOD-abonnemang i Norden. Sett till tittarvanor står Youtube och Netflix för nästan hälften av allt webb-tv-tittande en genomsnittlig dag 2016.

– Mot 2017 kommer konkurrensen sannolikt att intensifieras. Vi ser att nya tjänster såsom Amazon ger sig in på den nordiska OTT-marknaden, samtligt som lokala aktörer försöker återta mark, vilket sannolikt kommer att driva ytterligare tillväxt. Det är därför innehåll – och då huvudsakligen originalserier – kommer att bli allt viktigare under de kommande åren. Vi kommer att fortsätta att följa utvecklingen 2017, när nästa våg av OTT-tjänster slår emot de nordiska marknaderna, säger Marie Nilsson, VD på Mediavision i ett pressmeddelande.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.