Sminktipsade misshandlade kvinnor – ber om ursäkt

2016-11-29 09:06  
Skärmdump från inslaget i marockanska M2.

Den marockanska kanalen Channel 2M backar efter kritikstom mot inslag som gav tips om hur man sminkar över blåmärken.

I samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor som ägde rum i fredags den 25 november, gjorde den marockanska tv-kanalen Channel 2M ett inslag med tips om hur man sminkar över blåmärken man fått efter att ha blivit slagen av en man.

"Vi ska visa er sminktips för att dölja märken efter misshandel som kvinnor utsätts för. Det är något som ingen talar om, men det förekommer ändå", säger programledaren, med en kvinna med ditmålade blåmärken i stolen bredvid sig.

Programledaren säger även att sminket kan användas för att dölja blåmärken från olyckor, till exempel när man har ramlat.

Hon avrundar inslaget med att säga att hon hoppas att "sminktipsen ska hjälpa kvinnor att gå vidare i sina dagliga liv".

Omedelbart väcktes kritikstorm mot Channel 2M, inte minst i sociala medier, och ett upprop med underskrifter från hundratals marockanska kvinnor begärde en ursäkt från kanalen, skriver The Guardian.

Nu har kanalen tagit bort filmklippet från sin sajt och dessutom publicerat ett "förtydligande" på sin Facebooksida, som säger att inslaget var helt och hållet opassande och brast i redaktionellt omdöme.

Amanda Törner

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt