Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Smällen – denguefebern utraderar en årsvinst för Strix

Publicerad: 27 Juni 2012, 08:27
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:17

Över 16 miljoner kronor – mer än en hel årsvinst. Så mycket förlorar Strix på denguefebern som lamslog Robinson 2010. Det står klart efter att Stockholms tingsrätt fattat sitt beslut i ärendet, kan dagensmedia.se avslöja.


Ämnen i artikeln:

Moderna FörsäkringarStrix

April 2010. Produktionsbolaget Strix är på plats på den Malaysiska ön Pulau Besar för att spela in en rykande färsk säsong av "Robinson". Då slår den fruktade denguefebern till.

Produktionen lamslås, skjuts upp och flyttas till en ny ö. Slutnotan för haveriet – 14 miljoner kronor.

Sedan dess har dagensmedia.se i flera artiklar berättat om Strix desperata försök att få ut pengar från sitt försäkringsbolag Moderna Försäkringar – som i sin tur gjort allt i sin makt att inte behöva betala ut en krona.

I februari förra året valde Strix att stämma Moderna Försäkringar som anklagades för att ha vilselett produktionsbolaget. I dag kan dagensmedia.se avslöja att det är en strid som Strix alltså förlorar.

"Tingsrättens prövning av käromålet har resulterat i att Strix varken har rätt till försäkringsersättning grundad på produktionsförsäkringen eller rätt till skadestånd på grund av Modernas agerande i förhållande till Strix. Käromålet ska därför ogillas i dess helhet", skriver Stockholms tingsrätt i domslutet.

Rättsprocessen har varit lång och komplicerad och båda parter har gjort sitt yttersta för att vinna. Listan på inkallade vittnen är lång.

Exempelvis vittnade Erich Dollansky, konsult i myggbekämpningsfrågor för Strix, medan Moderna Försäkringar kontrade med Paul Reiter, forskningschef för enheten för insekter och infektionssjukdomar vid Pasteurinstitutet i Paris, samt myggexperten Jan Lundström vid Uppsala Universitet.

Förlusten i tingsrätten blir en rejäl smäll för Strix – som också döms att ersätta Moderna Försäkringars rättegångskostnader på över 2 miljoner kronor.

Därmed har denguefebern kostat Strix över 16 miljoner kronor, vilket kan jämföras med produktionsbolagets rörelseresultat på 14,5 miljoner kronor under 2010.

En saftig nota som alltså innebär att en hel årsvinst utraderas.

Bengt Kärde på advokatfirman DLA Nordic är ombud för Strix:

– Vi fick domen i går och tittar på det just nu. I övrigt har jag inga kommentarer om domen, säger han till dagensmedia.se.

Strix kan dock fortfarande överklaga ärendet till Svea hovrätt. Detta ska göras senast den 16 juli i år.

– Vi har inte fattat något beslut om vi ska överklaga domen än men vi har ju tre veckor på oss.

Inte heller Henrik Stenlund, Sverigechef på Strix, vill ge några kommentarer.

– Vi hänvisar till tingsrättens dom och har inget mer att tillägga, säger han.

Denguehaveriet

Totalt insjuknade 30 personer i produktionen i denguefeber. En stor del av utrustningen blev dessutom obrukbar på grund myggägg och mygglarver.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Moderna FörsäkringarStrix

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.