Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Skulle kunna fungera som illegal vapenhandlare"

Publicerad: 23 Januari 2016, 07:00
Uppdaterad: 25 Januari 2016, 07:56

För Dagens Media berättar Leif GW Persson om turerna kring det misstänkta Palme-vapnet, och om återvunna barndomsminnen efter "Min klassresa".


Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonExpressenSVT

Polisprofessorn Leif GW Persson har varit extra aktuell sedan i november, då han i SVT:s "Veckans Brott" presenterade en kula som han fått i ett anonymt brev, och som sades ha samband med Palme-mordet.

I en krönika i Expressen efterlyste Leif GW Persson uppgiftslämnaren för en ny kontakt. Dagen innan julafton avslöjade Expressen att han fått det utpekade vapnet överlämnat till sig under ett möte i Göteborg.

Men – efter analysering och provskjutning hos Nationellt forensiskt centrum, NFC,visade det sig att det inte gick att fastställa att revolvern var vapnet som användes vid mordet på Olof Palme.

Beskedet kom inte som någon överraskning, säger Leif GW Persson till Dagens Media.

– Det klart att det hade varit kul om det stämde, men jag slogs inte direkt till marken av beskedet. Egentligen kan man varken säga bu eller bä, men vapnet läggs åt sidan just nu. Jag har lämnat en jävla massa vapnen till polisen genom åren, säkert ett halvdussin dem senaste, och antagligen fått omkring tre tusen tips i Palme-ärendet. Men än har inte polletten trillat ned.

Under senaste tiden har Leif GW Persson fått flertalet nya erbjudanden, från folk som säger sig ha tillgång till Magnumrevolvrar.

– Ja fan, jag skulle kunna fungera som illegal vapenhandlare om jag ville. Just nu har jag fyra olika erbjudanden om vapen som jag ska försöka plocka in. Men det är inte så att jag går på något särskilt anslag från polisen, eftersom att jag tycker att det är kul sköter jag det på egen hand. Om jag tror att revolvrarna kan ha anknytning till Palme-mordet, lämnar jag över till Palmegruppen för granskning.

Vad tror du då, kommer man någonsin att lösa Palme-mordet?

– Man måste ha grundinställningen att det ska lyckas, det kallas för att gilla läget. Om du frågar mig om hur den statistiska chansen ser ut, nu när det gått trettio år sedan det inträffade, så är den såklart inte särskilt stor. Men det försöker jag skita i, grundinställningen måste vara att vi kommer att fixa det. Viker man ned sig kan man ju inte fortsätta jobba.

Förutom på diverse löpsedlar som uppmärksammat turerna kring vapen-karusellen, är polisprofessorn aktuell i tolfte säsongen av SVT:s populära "Veckans Brott", som han leder tillsammans med Camilla Kvartoft. Säsongspremiären sändes den tolfte januari, och hade en tittarsiffra på 1 360 000.

– Det är ett utmärkt trevligt program att medverka i, och kul att det går så bra för det. Jag är kontrakterad för hösten också, sedan får vi se hur länge till jag får ha hälsan. Men jag tror nog att de vill att jag ska fortsätta så länge jag inte blir alltför lallig och konstig för att kunna visas i bild, säger Leif GW Persson.

Vad är det som gör att "Veckans Brott" fungerar så bra, tror du?

– Jag tror framför allt att det är Camilla, hon är jävligt bra ska du veta. Vårt samspel fungerar väldigt bra, och jag tror att när det gäller programledarpar är det viktigt att de har en fungerande dialog. Sedan handlar det också om att programmet innehåller en bra mix av olika saker: aktualitet, gamla fall, kriminalklassiker, och så lite folkbildning, som hur man tar ett fingeravtryck. Självklart bidrar det våldsamma intresset för crime att hålla tittarna högt motiverade. Det som är stort medialt just nu är mat, sport – och brott.

På vilket sätt kompletterar du och Camilla varandra i rutan?

– Hon är rapp och ställer rätt frågor. Jag vet aldrig innan vilka frågor hon kommer ställa till mig, och hon vet inte hur jag kommer svara, för ingenting är repeterat. Sedan är hon väldigt trevlig, men inte särskilt inställsam. Det är ju alltid bra att bara trevlig, men då blir det lätt katastrof om du är inställsam. Det var för övrigt jag som hittade Camilla till programmet, bland ett stort antal som sökte hennes roll i "Veckans Brott". När jag hittat henne, sa jag att vi kan skita i de andra. Hon var klar i knoppen och trevlig, så jag tänkte att det inte kunde bli fel.

Under mellandagarna sändes SVT-dokumentärserien ”Min Klassresa”, som även den bidragit till att vända allmänhetens blickar mot Leif GW Persson. Där berättar Jens Lind Leif GW Perssons historia, från födseln vid andra världskrigets slut i mars 1945, fram till nutid då han kommit att bli en uppskattad författare och tv-personlighet.

– Jag ville inte att någon skulle göra ett personporträtt på mig, som om jag var död, men tyckte att det kändes som en bra idé att göra en tidsskildring av den tid som jag växte upp i. Stockholm var ju en hel annan stad då, och jag tycker att det blev intressant när man satte in en person i miljön.

Leif GW Persson berättar att dokumentärserien lett till att många från barndomen har hört av sig till honom, folk som han inte har haft kontakt med alls under de senaste 50-60 åren.

– En del kommer jag ihåg, andra inte. Men det har bildats ett lapptäckte av barndomsminnen, och det kommer nya bidrag hela tiden av saker som jag har missat eller glömt. Det är jävligt kul att bli påmind.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Leif GW PerssonExpressenSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.