Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Skolklassens ilska mot Filip och Fredrik: "Vi känner oss kränkta"

Publicerad: 2 juni 2015, 11:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

När barnens kamp om en ny säsong av UR:s "Geografens testamente" togs upp under "Breaking News" i Kanal 5 så reagerade barnen med ilska. Nu bjuds de in till tv-programmet.


Ämnen i artikeln:

Filip FredrikBreaking News

Under en lång tid har klass 5A och 5B på Edboskolan i Huddinge kämpat för en ny säsong av geografiprogrammet "Geografens testamente" i UR. Klassen har bland annat skrivit debattartiklar i Aftonbladet, skickat flygblad till kulturministern Alice Bah Kuhnke och varit med i Lilla Aktuellt.

När Kanal 5:s "Breaking News" kontaktade klassens lärare Maria Wiman så utgick klassen från att de skulle få komma till tv-programmet och berätta om sin kamp, så blev det inte.

Istället pratade Fredrik Wikingsson och Filip Hammar om den. Bland annat uppmanade de barnen att släppa det här, eftersom man inte kommer få allt man pekar på. Duon sa också att det är larvigt att barnen håller på såhär.

– De pratade bakom ryggen på oss och vi fick inte säga hur vi kämpar. De sa till exempel att vi inte kan få allt vi pekar på. Vi vet sedan innan att det är ett program där de skämtar, men vi trodde inte att vi skulle bli uthängda. Vi känner oss kränkta, säger Alicia Fernstedt, Elsa Holmlund och Alva Sjölin, elever i klass 5B på Edboskolan, till Dagens Media och fortsätter:

– Vi blev ganska förvånade över att de sa att vår kamp var larvig. Då tycker de ju också att demokrati är larvigt, men vad lever vi i för samhälle om det inte finns demokrati? Vi tycker att Filip och Fredrik har varit roliga förut när de skämtar på en bra nivå, men nu gick de över gränsen.

Fredrik Wikingsson håller dock inte med klassen om kritiken mot uttalandena.

– Vadå uthängda? De har gjort sig själva jättekända, så det är inte som att vi tog upp en anonym företeelse. Vi är sist på bollen men har valt att se det i ett annat ljus. Det är jättehärligt att alla tycker samma sak, men ibland får man räkna med att inte alla håller med, säger han till Dagens Media.

Ikväll ska barnen möta programledarduon Filip och Fredrik i en direktsänd debatt i "Breaking News".

– Det kanske blir klassens ljus som dyker upp och diskuterar det här med oss. När barn vill ha något så hör det till att man i medier säger att det är härligt, men är det verkligen så viktigt att det blir en säsong till av ett barnprogram? säger Fredrik Wikingsson och fortsätter:

– Nu ska vi söka Anna Hedenmo på SVT och se om hon kan moderera debatten, men vi får väl se om hon är tillgänglig. Annars får jag försöka ta en sådan roll. Det kan bli både feelgood och stenhårt.

Andreas Gabrielsson

andreas.gabrielsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Filip FredrikBreaking News

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev