Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Skola hotar att stämma Uppdrag Granskning

Publicerad: 29 Oktober 2013, 12:08
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:58

SVT:s "Uppdrag Granskning" vill i morgondagens program visa hur en skola selekterar elever utifrån etnicitet. Men, redan innan programmet sänts slår skolan fast: "Vi ska stämma dem för förtal".


Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Genom att söka plats i årskurs sju, dels för en flicka med helsvensk bakgrund, dels för en pojke med invandrarbakgrund, försöker "Uppdrag Granskning" visa att bland annat Minervaskolan i Umeå väljer bort elever med invandrarbakgrund.

Redaktionen skickade ett mejl med rubriken "Ansökan årskurs 7", där reportern utgav sig för att vara en Örjan Granberg, som ville ha plats för sin dotter Lisa.

Enligt skolan erbjöds hon i ett efterföljande telefonsamtal den sista platsen.

– Hon fick den sista platsen. Vi har stenkoll på vår kö, säger skolans vice vd Linda Björkman Swanberg till Dagens Media.

Några timmar efter att "Lisa" fått plats i årskurs sju ringer "Uppdrag Granskning" till skolan, den gången utger sig en reporter för att vara Borja Armendaris, som vill ha en plats i årskurs sju för sin son Alejandro.

– Då är det fullt, för flickan har precis fått den sista platsen, och pojken ställs aldrig i kö, trots att pappan uppmanas att ställa honom i kön, säger Linda Björkman Swanberg.

Vid intervjuerna på skolan, där rektorn och skolchefen konfronteras med den påstådda diskrimineringen gjorde skolan en egen ljudupptagning.

Nu anklagar de "Uppdrag Granskning" för lögner från reportern under intervjun.

– Den intervjun var ett misslyckande, och den kommer inte att sändas, säger reportern Axel Humlesjö, och fortsätter:

– Vi missuppfattade varandra, och vi borde ha avbrutit intervjun och satt oss ned och gått igenom allt. Det var vårt ansvar. Vi erbjöd skolan en ny intervju för att de skulle få reda ut med kanslisten vad som hänt.

Dessutom vänder sig Linda Björkman Swanberg mot att reportrarna, Ali Fegan och Axel Humlesjö, tackade nej till att ta del av dokumentation som enligt skolan visar att ingen smitit förbi kön.

– Jag är helt förfärad över att det är public service-medel som används till det här. Det är bedrövligt, säger Linda Björkman Swanberg.

Axel Humlesjö:

– Det var en ganska spänd situation, och vi ville inte gå ner till den enskilda kanslisten, för att det kunde bli spänt för henne. Efter intervjun har skolan skickat dokumentationen till oss och vi har gått igenom den.

Linda Björkman Swanberg:

– Vi kommer att anmäla dem till granskningsnämnden, och för vår intendents räkning stämma för förtal, eftersom hon blir uthängd som rasist.

Nils Hansson är ansvarig utgivare för Uppdrag Granskning:

– Jag tycker att vi har behandlat skolan generöst, de har fått kommentera. Det har varit en process, säger han.

Niclas Rislund

niclas@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag GranskningSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.