Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Skavlan om intervjun med Jimmie Åkesson: "Förstår att många kan bli upprörda"

Publicerad: 30 mars 2015, 06:51
Uppdaterad: 14 december 2015, 10:15

Fredrik Skavlan anklagas för att ha mobbat Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Nu svarar han på kritiken.


Ämnen i artikeln:

Jimmie Åkesson

I fredags sändes den på förhand omtalade intervjun med Jimmie Åkesson i SVT:s "Skavlan".

Efter programmed strömmade reaktionerna in till SVT och norska NRK.

– Vi har fått ungefär 800 inlägg till Tittarservice, därutöver har vi också blivit taggade i sociala medier. Det är mer än vad vi brukar få efter andra program, säger Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör på SVT till TT.

Många anser att partiledaren fick för kritiska frågor och att intervjun skiljer sig från andra mysigare intervjuer som Fredrik Skavlan genomfört.

I en intervju med NRK svarar nu Fredrik Skavlan på kritiken:

– Jag förstår att många kan bli upprörda över intervjun om man inte är bekant med vem Jimmie Åkesson är och den roll han har i svensk politik, säger han i klippet.

Fredrik Skavlan konstaterar också att Jimmie Åkesson är en kontroversiell person som därmed får räkna med tuffare frågor än andra personer som medverkat i "Skavlan".

– Om jag inte hade ställt tuffa frågor hade jag varit den första journalisten som hade intervjuat Jimmie Åkesson utan att ställa tuffa frågor.

Fredrik Skavlan har också hyllats för intervjun.

" Skavlan är en ruggigt duktig intervjuare, pressade Åkesson hårt på rasismen och uttryck som 'gräshoppor' och 'parasiter'", skriver pr-experten Paul Ronge på Twitter.

Gunilla Brodrej är journalist på Expressen:

" Och medan vi var upptagna med Tranströmers bortgång gjorde ju Skavlan en förvånansvärt skarp intervju med Jimmie Åkesson", twittrar hon.

" Tycker Skavlan visar var SD hör hemma, i soptunnan, och det genom att bara enkelt ställa Åkesson till svars för offentliga uttalanden", skriver frilansjournalisten Kolbjörn Guwallius på Twitter.

Även Malena Ernman hyllar "Skavlan":

" Faktum är att sista 10 min så får Skavlan Åkesson att tappa fasaden. Mycket skickligt".

Många ifrågasätter även "tittarstormen".

" 'Tittarstormen' mot Skavlan är med hög sannolikhet orkestrerad av SD:s nätbrigad. Skickliga på pr är de. Martyrfest!", twittar Aftonbladets Fredrik Virtanen.

" Medierna skriver om 'tittarstorm' mot Skavlan när det handlar om grovt näthat från SD:s fotsoldater. Ivrigt påeldade av SD-politiker", skriver sajten Inte rasist men... på Twitter.

Aftonbladet sociala medier-chef Ehsan Fadakar är av en liknande åsikt:

" Rasisterna har alltså kraftsamlat och skapat ett fejkat ”tryck” på SVT och Skavlan efter en helt normal intervju med en tung makthavare".

Se klippet från NRK nedan:

<iframe src="http://www.svt.se/wd?widgetId=23991&sectionId=2&articleId=2798815&type=embed&contextSectionId=2&autostart=false" width="480" height="270" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Jimmie Åkesson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.