Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag29.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Skavlan frias i Norge

Publicerad: 23 April 2015, 13:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:03

Fredrik Skavlan frias av norska Kringkastningsrådet efter den omdebatterade intervjun med SD-ledaren Jimmie Åkesson.


Två av nämndens 14 medlemmar i Kringkastningsrådet, som är den norska motsvarigheten till Granskningsnämnden, var dock inte enade och menar att programledaren var respektlös mot Jimmie Åkesson.

– De anser att programledaren avbröt, att han hade en attityd och ett kroppsspråk som var så pass starkt att det nästan var mobbning, säger Johannes Wik, handläggare på Myndigheten för radio och tv till Dagens Nyheter.

Enligt DN förklarade Skavlan i utfrågningen i Kringkastningsrådet att intervjun med Åkesson var initierad av partiledaren själv och att boka av hade varit att omyndighetsförklara en av Sveriges med erfarna partiledare:

– Jag ville diskutera kulturen och ordvalen som har varit en del av partiets historia. Det som var viktigt för mig, som alltid, är att försöka förstå och ge en bild som också Norge förstår. Det var en stor anledning till att vi ville ge oss in i den här problematiken – vad det är som gör partiet så kontroversiellt, sade Fredrik Skavlan, enligt DN.

Kringkastingsrådet fick ta emot över 3 600 klagomål efter sändningen som även gick i SVT. Svenska Granskningsnämnden mottog 687 giltiga anmälningar. Beslut från Granskningsnämnden i Sverige väntas tidigast i maj.

LÄS ÄVEN:

Anna Döhmers

jon.demred@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.