Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Skattesmäll på 270 miljoner kronor för Kanal 5:s förra ägare

Publicerad: 23 Februari 2015, 08:30
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:12

SBS-koncernens förra ägare, den tyska mediejätten Prosieben Sat1, drabbas av en skattesmäll på 273 miljoner kronor.


Prosieben Sat1 använde sig av ett avancerat upplägg för skatteplanering, som öppnat för stora ränteavdrag genom att köpa andelar i egna dotterbolag och sedan placera dessa i bolaget SBS Media Group Swedens Filial.

Bolaget har fungerat som ett redskap för att kvitta bort vinster för åren 2009-2012.

– Det man vinner är att när dotterbolagen går med vinst så behöver man inte betala skatt i Sverige eftersom vinsten äts upp av ränteavdragen som man skapar genom att man anser sig ha lagt ägandet av dotterbolagen i filialen, sade Skatteverkets rikssamordnare för kontrollen av utländska företag, till DN när tidningen för ett drygt år sedan berättade om skattestriden.

SBS Media Group Sweden Filial företräds av advokatbyrån Mannheimer Swartling, som hjälpte sin klient att pröva ärendet i förvaltningsrätten.

Nu, kan Dagens Media berätta, har förvaltningsrätten avslagit SBS Media Group Sweden Filials överklagan.

"Genom att inte lämna uppgifter om vilka funktioner som funnits i filialen och att göra avdrag för ej avdragsgilla kostnader har filialen lämnat oriktiga uppgifter. Därmed föreligger grund för eftertaxering och påförande av skattetillägg", skriver förvaltningsrätten i sin dom.

Martin Nilsson, partner och advokat på Mannheimer Swartling, berättar för Dagens Media att domen nu är överklagad till kammarrätten.

På frågan om när pengarna ska vara betalade till Skatteverket, svarar Martin Nilsson:

– SBS har haft anstånd med att betala skatten eftersom Skatteverket ansett att det är ovisst om Skatteverket slutligen kommer att vinna målet, och vi har ansökt om nytt anstånd med att betala in skatten.

Jonas Sjögren, idag vd på Discovery Networks Sweden, samt Staffan Rosell, vd på SBS Discovery Radio, satt i filialens ledningsgrupp.

Men Discovery Networks vill inte kommentera domen mot filialen, enligt presschefen Dan Panas, med hänvisning till att ärendet berör en "konkurrerande verksamhet" som bolaget idag inte har något med att göra.

Prosieben Sat1 sålde SBS Nordic till Discovery Communications 2012, för omkring 12 miljarder svenska kronor.

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.