söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

"Skadar mediernas trovärdighet"

Publicerad: 9 februari 2012, 08:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:33

Att statsminister Fredrik Reinfeldt sällan syns i studiosammanhang med oppositionspolitiker skadar mediernas trovärdighet. Det menar den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld.

Ämnen i artikeln:

SVTModeraternaAlliansen

DT

Dante Thomsen


Det var i förrgår som statsminister Fredrik Reinfeldt intervjuades i SVT Aktuellt ut om sitt kritiserade utspel om att höja pensionsåldern till 75 år.

Men inslaget har fått hård kritik och har samtidigt väckt en diskussion om att statsministern sällan syns i studiodebatter med ledande oppositionspolitiker.

Kritik som kommer bara veckor efter att hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt anklagats för att undvika att svara på svåra frågor.

En av kritikerna är den s-märkte statsvetaren Ulf Bjereld, som anser mediernas trovärdighet skadas när statsministern får framträda ensam i tv-rutan.

– Det finns en bild av att Fredrik Reinfeldt till varje pris vill undvika att hamna i en studio tillsammans med en ledande oppositionsföreträdare. Att Reinfeldt gång på gång får stå själv i studion gör att den bilden förstärks och att medierna hela tiden misstänkliggörs, säger han och fortsätter:

– Det är klart att man som journalist vill ha statsministern i studion. Det tror jag också gör att media undermedvetet börjar skapa redaktionella argument till varför man inte heller den här gången behöver ha med oppositionen.

Är det här en medveten taktik från Moderaterna?

– Jag tycker inte att man ska vara konspiratorisk, men man kan ju fundera över vem som tjänar på en debatt mellan oppositionen och statsministern. Jag vägrar att tro att oppositionen konsekvent tackat nej under den långa period som varit. Därför är min bedömning att det här är en strategi och linje från Fredrik Reinfeldts sida.

Men enligt Aktuellts ansvarige utgivare Eva Landahl, som svarat på kritiken i ett blogginlägg ställde Fredrik Reinfeldt inget krav på att få medverka själv i Aktuellt.

"Det cirkulerar påståenden om att Fredrik Reinfeldt hade ställt villkor för sin medverkan i gårdagens sändning. Det är inte sant. Vi hade inga planer på någon debatt i studion", skriver hon i blogginlägget.

Hon tycker också att intervjuformatet fungerar bättre än debatter när det gäller vissa frågor:

"Vi gav honom tid och ställde motfrågor. Vi lät både tittare och oppositionspolitiker (S, V och MP) föra fram kritiska synpunkter. Igår var det vårt val att använda intervjun som form för att gå på djupet i pensionsfrågan. Andra gånger har andra partiföreträdare varit ensamma i studion t ex Annie Lööf och Sven-Erik Österberg".

Ulf Bjereld säger att han tycker att det är bra att Eva Landahl är engagerad i frågan:

– Hon låter oerhört upprörd och det är bra att hon tycker att frågan är viktig. Men det man kan säga är att hon håller sig väldigt strikt till det här enskilda inslaget i Aktuellt istället för att se det större mönstret, att Reinfeldt och ledande oppositionsföreträdare sällan möts i studio.

Han tycker också att medierna bör granska sig själva.

– De borde titta på hur många studioinslag där Reinfeldt debatterar med oppositionen det faktiskt finns. Jag kanske har fel men jag kan inte minnas sist det hände och det är ju en nyhetsjakt i sig. En sådan här undersökning får ju dessutom större trovärdighet om det kommer från media än från oppositionen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev