Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

måndag17.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Sju år i denna roll räcker"

Publicerad: 5 december 2012, 07:05
Uppdaterad: 26 september 2017, 10:01

En programdirektör i SVT bör inte stanna för länge, säger SVT:s programdirektör Annie Wegelius som lämnar sin tjänst efter sommaren.


– Den enkla förklaringen till att jag väljer att sluta är att jag blev rekryterad för att vara en centralfigur för en förändringsprocess. Den har vi genomfört nu och jag måste säga att det har varit framgångsrikt, säger Annie Wegelius till dagensmedia.se.

När hon slutar har Annie Wegelius jobbat som programdirektör på SVT i sex och ett halvt år.

– Det känns som att sju år räcker för den här rollen. Jag sa redan från start att en beställarroll som den jag har haft inte bör vara längre. Som programdirektör på SVT är jag den enda som får säga ja till nya program, de andra får bara säga nej, vilket innebär att man har en enorm stor påverkan på en väldigt stor del av tv-utbudet i Sverige.

– Så jag kände att jag behövde vara "true to my own religion" och lämna i tid.

Har du bestämt vad du ska göra istället?

– Nej, men jag ser fram emot att ha ett friare liv och ett mer internationellt präglat liv. Jag kommer nog vara kvar i tv- eller mediebranschen, åtminstone delvis, men jag ser mig inte som en anställd människa efter detta.

Annie Wegelius är kvar på SVT till september, då Martin Österdahl tar över som programdirektör.

– När jag kommer till jobbet nu är det business as usual med programutbudet för 2014. Men om avgången ska ske under ordnade former är september den enda månaden som funkar i den här branschen, alla andra månader är det fullt fokus på programutbudet.

Hon hade med sig Martin Österdahl när hon kom till SVT 2007.

– Både Martin och SVT har gjort ett väldigt bra val, och det är ett drömläge för mig att kunna vara med och påverka min egen succession.

Kristin Djerf

kristin.djerf@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.