Simpsons-avsnitt stoppas

2011-03-29 10:52  

Efter kärnkraftskrisen i Japan har den tyska, österrikiska och schweiziska televisionen beslutat att stoppa avsnitt av den tecknade serien Simpsons. Något som absolut inte är aktuellt i Sverige, enligt MTG.

"Simpsons" - som hade premiär ett år efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl -  har länge lekt med faran från kärnkraften. Seriens Homer Simpson jobbar själv i miljonären Mr Burns kärnkraftverk och härdsmälta har flera gånger varit nära förestående i staden Springfield.

Men nu kan det vara slutskämtat om kärnkraften. Det är i Tyskland - kända för sin hårda censur av tv-spel och filmer - som kanalhuset Prosieben bestämt att för tillfället stoppa Simpsons-avsnitt som driver med kärnkraftskatastrofer.

Det skriver den tyska tidningen Tagesspiegel, som också berättar att nätverken i Österrike och Schweiz valt att följa Tysklands exempel.

Flera avsnitt finkammas nu efter "olämpliga" referenser till kärnkraftskatastrofer och två episoder som skulle visas av den österrikiska kanalen Orf har redan stoppats.

Bland annat är det ett avsnitt där forskarna Marie Curie och Pierre Curie är döende av radioaktiv strålning som stoppats.

Max Lagerbäck, presschef på MTG, som visar Simpsons i Sverige blir förvånad när han hör att avsnitten stoppats.

– Det låter fullständigt bisarrt. Det ter sig främmande att man gör så här, säger han till dagensmedia.se.

Skulle ni kunna göra något liknande?

– Det skulle förvåna mig å det grövsta om vi skulle gå in och censurera Simpsons.

Dante Thomsen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt