Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SF:s vd svarar på kritiken

Publicerad: 10 juni 2016, 06:49
Uppdaterad: 10 juni 2016, 06:54

I en intervju av SVT Kulturnyheterna svara nu Jonas Fors på kritiken om företagets "sviniga grabbkultur" och på kritiken om att företaget behåller en större del av filmbudgeten än vad som är normalt i branschen.


Ämnen i artikeln:

SVTSF

Få kan ha missat SVT Kulturnyheternas granskning av SF Studios där flera i branschen kommit med hård kritik mot produktionsbolaget. Flera har menat att företaget präglas av en sexistisk grabbkultur och att pengar har blivit viktigare än kreativiteten.

SF Studios och Jonas Fors svarade på den svidande kritiken i ett pressmeddelande och mejlsvar till SVT Kulturnyheterna.

Igår valde SF Studios vd Jonas Fors till sist att ställa upp på en intervju med SVT Kulturnyheterna efter att de under flera veckors tid har försökt att nå honom.

Jonas Fors förklarar att han inte velat svara på kritiken eftersom han inte vill kommentera rykten.

– Det har varit väldigt mycket ryktesspridning kring det här som var i pressen om olika saker, och då kände vi att den typ av rykten kommenterar inte vi. När det gick över till att bli rykten, eller påståenden, kring sexism, som påverkar vår bolag, då tyckte vi det att nu är det dags att vi går ut och pratar om det, säger Jonas Fors till SVT Kulturnyheterna.

Under filmfestivalen i Cannes festade Jonas Fors tillsammans med branschkollegor på VIP-room, en klubb som av flera besökare kallats "väldigt sexistisk". Men det är något som Jonas Fors inte håller med om.

– VIP Room är inte en strippklubb, det är en nattklubb som besöks av väldigt många på festivalveckan. Den ligger på ett prominent hotell. Salma Hayek och de var där till exempel, så det är inte en strippklubb, säger Jonas Fors.

På SVT Kulturnyheternas fråga om det ska ha funnits avklädda och lättklädda kvinnor som poserar och dansar svarar Jonas Fors så här:

– Näe, alltså inte vad jag har sett, att det finns någonting som dansar på det sättet. Sedan hur de är klädda, det kan man säkert ha synpunkter på. Men jag har faktiskt inte lagt märke till hur de är klädda. Allt det här betalas ju inte med SF:s pengar.

Jonas Fors menar att en del betalas med privata pengar.

Flera menar att klubbesöken är bara en del i den machokultur som SVT Kulturnyheter fått beskrivet för sig. Över 20 kvinnor har slutat från företaget sedan Jonas Fors tillträdde som vd 2013. Flera av de ska ha slutat just på grund av den machokultur som av gamla anställda beskrivs som en "svinig grabbkultur", där det exempelvis är okej att skryta om att man hyr eskortflickor. Men det är inget som Jonas Fors känner igen sig i:

– Det är ingenting jag över huvud taget känner till. Om du frågar oss i ledningen och inom bolaget så uppfattar inte vi oss som sexistiska.

På kritiken om att företaget ska behålla en större del av filmbudgeten än vad som är normalt i branschen svara Jonas Fors så här:

– Det känner jag inte igen.

Samtidigt menar både Filminstitutets vd Anna Serner och regissören Hannes Holm att en för liten del av filmbudgeten hamnar på vita duken.

Jonas Fors säger att Hannes Holm, som bland annat regisserat "En man som heter Ove", kanske har uppfattningen att han ville göra mer saker men att det inte fanns de resurserna i projektet och syftar på filmen "En man som heter Ove". Jonas Fors hoppas på att få arbeta med Hanne Holm igen.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTSF

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev