Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Sexuella trakasserier utbrett i tv-branschen

Publicerad: 31 oktober 2017, 08:26
Uppdaterad: 31 oktober 2017, 10:07

I granskningen framkommer det att de tuffa arbetsvillkoren på produktionsboalgen lett fram till en utbredd tystnadskultur. Bild: Flickr

Flera medarbetare på produktionsbolag vittnar för Dagens Nyheter om övergrepp och trakasserier.


Ämnen i artikeln:

TV4MeterMTG

I samband med #MeToo-uppropet har förhållandena inom den svenska tv-branschen hamnat under lupp.

När anklagelserna om sexuella trakasserier mot Martin Timell framkom – som igår ledde till att han polisanmäldes för våldtäkt – hamnade inte minst situationen på landets produktionsbolag i fokus.

Framför allt då det framkom att både TV4 och produktionsbolaget Meter som ligger bakom "Äntligen hemma", haft kännedom om Timells beteende i flera år utan att agera.

Idag publicerar DN en granskning av tv-produktionsbolagsbranschen, där de varit i kontakt med ett trettiotal personer som arbetar eller har arbetat på några av landets största produktionsbolag. Flera av dem vittnar om sexuella trakasserier och övergrepp som pågått utan att ledning och ägare vidtagit kraftfulla åtgärder.

En tidigare praktikant på ett stort produktionsbolag vittnar om ett övergrepp på en avslutningsfest, medan en kvinnlig programledare på ett folkkärt program berättar att hon fick höra att hon skulle "knulla kameran" strax innan hon skulle fokusera och spela in.

I granskningen framkommer det även att den stora makt tv-programmens största profiler besitter är en bakomliggande anledning till att trakasserier får fortgå, samt att de tuffa arbetsvillkoren lett fram till en utbredd tystnadskultur. 

I kölvattnet av #MeToo-rörelsen och uppgifter som framkommit i samband med det, har TV4:s ledning bjudit in ett antal stora tv-bolag, produktionsbolag och branschorganisationer för att tillsammans hantera problemet.

En av TV3:s stora programledarprofiler anklagas också för "oacceptabelt beteende", som enligt källor till DN bland annat består av trakasserier och mobbning. Situationen utreds nu internt av MTG.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4MeterMTG

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.