onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Sex miljoner kineser har sett Skam

Publicerad: 18 april 2017, 12:58
Uppdaterad: 18 april 2017, 13:52

Norska tv-succén Skam lockar de kinesiska ungdomarna.

Fler kineser än norrmän har sett den norska succéserien Skam.


AT


I helgen hade den fjärde säsongen av den omåttligt populära norska tv-serien Skam premiär på SVT Play.

I januari berättade SVT:s vd Hanna Stjärne i Ekots lördagsintervju att Skam är SVT Plays mest sedda serie någonsin, med över 20 miljoner startade strömmar bara under den senaste tiden.

Men det är inte bara här i Skandinavien som Skam har väckt uppmärksamhet – i december stod det klart att serien även kommer till USA genom Idol-producenten Simon Fuller och produktionsbolaget XIX Entertainment. Genom en överenskommelse med norska NRK kommer bolaget producera en amerikansk variant under namnet "Shame".

Skam visas visserligen inte på kinesisk tv – eftersom att det inte är accepterat att prata offentligt om homosexualitet och sex – ändå har hela sex miljoner kineser lyckats titta på series tre första säsonger. Det skriver VG.

Det innebär att Skam har en större kinesisk än norsk publik. Avsnitten blir översatta av fans till kinesiska och läggs ut på Weibo – Kinas motsvarighet till Youtube.

– Det var Isak och Even som fångade den unga kinesiska publiken. Det förekommer mycket censur i Kina, och de är karaktärer som har ett kärleksförhållande som den kinesiska publiken har ett behov av att se, säger redaktionschef Håkon Moslet i NRK P3.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev