SD vill sända censurfilm i TV4

I dag lämnade Sverigedemokraterna in sin alternativa reklamfilm till TV4, där burkakvinnorna är pixlade tillsammas med texten att reklamen är censurerad av TV4.

Den första filmen som Sverigedemokraterna skickade in till TV4 visade kvinnor klädda i burka som jagade ifatt en pensionär på väg till en nödbroms med texten Pensionärsbroms.

Filmen godkändes inte av TV4.

Nu har SD skickat in en ny film, samma film, fast där kvinnorna klädda i burka är pixlade. Över pixlarna står texten "Censurerat av TV4", samt en uppmaning att se den ocensurerade versionen på Sverigedemokraternas hemsida.

– Vi har inte fått definierat av TV4 vad som var olagligt med den förra filmen så det var inte lätt att besluta vad vi skulle göra med den. Men den här versionen har vi dock väldigt svårt att se att de skulle kunna förbjuda, säger Erik Almqvist, partiets pressekreterare.

Ni anklagar TV4 för censur, tror du att de släpper igenom den?

– Det är inte olagligt att hävda det och ja, jag tror vi får igenom filmen.

Vill ni plocka politiska poäng genom att hävda censur i det här fallet - istället för att bara spela in en ny film.

– Vi har varken tid eller resurser att spela in en ny film enkom för TV4:s del, när den vi har är fullt laglig. Nu valde vi att göra på det här sättet.

Även SBS radio valde att stoppa SD:s reklam. Sverigedemokraterna valde att ersätta ordet invandringsbroms med ett pip-ljud men det hjälpte inte.

– Nu har vi spelat in en betydligt mer urvattnad version.

Magnus Törnblom, presstalesman på TV4:

– Vi fick precis filmen och nu ska vi titta på den. Vi lämnar besked så snart vi vet.

Borde TV4 visa filmen? Rösta i spalten till höger.

Martin Schori

Henrik Widell

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt