tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SD:s kritiserade film tillbaka på Youtube

Publicerad: 6 augusti 2018, 06:10
Uppdaterad: 6 augusti 2018, 12:36

foto: montage

Sverigedemokraternas omdiskuterade kampanjfilm togs bort av Youtube – men återpublicerades igen efter SD:s överklagan.

Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaYoutube

JN


Förra veckan publicerade Sverigedemokraterna sin kampanjfilm om socialdemokraternas historia. Filmen, som har kallats för en smutskastningkampanj, har mötts av kritik från historiker, samhällsdebattörer och forskare  – som bland annat menar att historiska skeenden förenklas så mycket att de är att anses som förfalskade.

Dessa påståenden tillbakavisas emellertid av Sverigedemokraternas kommunikationschef Joakim Wallerstein, bland annat i en intervju med DN.

Den andra augusti på kvällen plockades filmen bort av Youtube, ­med ett meddelande till den som försökte se filmen, om att den stred mot Youtubes riktlinjer.

Sverigedemokraterna överklagade Youtubes beslut, och morgonen efter var filmen tillbaka ­– men med en varningstext om att videoklippet ”kan vara olämpligt för vissa användare”. Varningstexten togs dock bort senare under fredagen. Farshad Shadloo, som är svensk kommunikationschef på Google, skriver i en kommentar till DN:

”Youtubes riktlinjer förbjuder klipp som innehåller nakenhet och våld. Men vi gör undantag för material som har nyhetsvärde eller innehåller historiskt material. När ett klipp tas bort från vår plattform ger vi våra användare möjlighet att överklaga beslutet. Om klippet tagits bort på felaktiga grunder agerar vi snabbt för att återställa det”.

Anledningen till att filmen har återpublicerats på Youtube är oklart. Sverigedemokraternas kommunikationschef spekulerar i om det kan ha uppstått frågetecken kring upphovsrätten till några av klippen som filmen innehåller.

Google fick i mars motta mycket kritik i Sverige efter att DN och Expressen publicerat granskningar av högerextrema Granskning Sverige och gruppens sätt att arbeta på Google och Youtube.

Googles Europachef Ben McOwen Wilson svarade då i ett blogginlägg bland annat att:

"Beslut kring hur vi tacklar polariserande innehåll, men som inte bryter några regler, är svåra - speciellt under omständigheter som inte är helt självklara och utvecklas över tid".

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev