Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SD–politiker vägrar betala TV-licensen

Publicerad: 12 Juli 2010, 09:38
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:44

I protest mot att partiet inte är välkomna i SVT:s stora slutdebatt väljer ledande SD-politiker att sluta betala tv-licensen. Nu planerar partiet att uppmana medlemmarna att göra likadant, kan Dagensmedia.se berätta.


Ämnen i artikeln:

SverigedemokraternaValet 2010SVTJimmie Åkesson

I slutet av juni kom beskedet från SVT. Sverigedemokraterna, SD, är inte välkomna i SVT:s traditionella slutdebatt inför höstens riksdagsval.

SD:s partiledare Jimmie Åkesson svarade med att partiet skulle inleda en protestaktion mot SVT:s beslut.

– Vi kommer att protestera med de medel som står oss till buds, sade han då till SVT.

SD hävdar att SVT i och med detta, och andra, publicistiska beslut inte uppfyller sitt public service-uppdrag.

Dagensmedia.se kan nu berätta att en del av protesten kan bli att strypa pengaflödet från partiets medlemmar till SVT.

Flera ledande Sverigedemokrater har valt att – i protest – sluta betala tv-licensen.

En av dem är Sven-Olof Sällström som står på plats tio på Sverigedemokraternas riksdagslista, samt är partistyrelseledamot.

– Jag vill inte betala pengar till en organisation som diskriminerar mig och mitt parti, säger han till Dagensmedia.se.

Därför ska han omgående sluta betala tv-licensen.

Att inte betala tv-licens kan, om man har en tv-mottagare, vara straffbart.

Efter valet 2006 polisanmäldes tre ministrar, Maria Borelius, Cecilia Stegö Chiló och Tobias Billström, av Radiotjänst efter att det avslöjats att de inte betalat tv-avgift. Två av dem fick senare lämna regeringen.

Sven-Olof Sällström säger dock att han har ”giltiga skäl” till att inte betala.

– Jag hyr ut min lägenhet i andra hand under valrörelsen, då jag bor inneboende och på hotell. Jag hade kunnat sluta betala tidigare.

Erik Almqvist, pressekreterare i Sverigedemokraterna, betalar inte heller tv-licens.

– Jag har ingen tv, säger han till Dagensmedia.se.

Vidare säger Erik Almqvist att det inom kort kan bli aktuellt med en skrivelse där partiet uppmanar sina medlemmar att göra som Sven-Olof Sällström.

– Rent moraliskt tycker vi att det är riktigt att göra som Sven-Olof. Och det kan hända att vi kommer att uppmana våra medlemmar att göra likadant.

Men först vill Sverigedemokraterna utreda ”det juridiska” kring tv-licensen närmare.

– Vi anser att SVT bryter sin del av kontraktet genom att inte uppfylla sitt uppdrag. Då borde vi inte behöva betala pengar till deras organisation. Det är dessa juridiska möjligheter vi vill utreda närmare. Vi vill inte uppmana våra medlemmar att göra något som kan sluta med en rättssak, säger Erik Almqvist.

Jimmie Åkesson själv är, enligt Erik Almqvist, också sugen på att sluta betala tv-licens. Men även han vill avvakta Sverigedemokraternas tolkning av de juridiska möjligheterna.

– Han ville i alla fall definitivt vänta tills fotbolls-VM var över, säger Erik Almqvist.

SVT:s slutdebatt är traditionellt sett reserverad för partiledarna från riksdagspartierna. Men inför valet 1991 släpptes Ny Demokrati in.

Jan Axelsson, programdirektör på SVT, har tidigare sagt att Sverigedemokraternas opinionssiffror inte motiverar att de skulle få delta i årets slutdebatt.

- Sverigedemokraterna har inte legat på någon konstant hög nivå i opinionsundersökningarna under våren, i stället har de pendlat upp och ner. De har inte heller haft någon central roll i den rikspolitiska debatten, sade han tidigare till SVT.

– Vår utgångspunkt är alltid att inte ta med några fler partier än riksdagspartierna. Under våren har vi avvaktat SCB:s stora undersökning och andra opinionsinstitut för att se om vi skulle bjuda in några andra partier. Men efter att ha sett resultatet av dessa såg vi ingen anledning till att ta in fler partier, sade han vidare.

Dagensmedia.se berättade inför Almedalsveckan om att SD storsatsar på att göra egen tv under namnet SD Television. Där ska en bild av Sverigedemokraterna som inte kommer fram i andra medier visas.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.