tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Schulmans kritik mot SVT: "Journalistiskt haveri"

Publicerad: 23 januari 2017, 07:56
Uppdaterad: 23 januari 2017, 12:44

Foto Alex Schulman: Olle Sporrong / Skärmdump från SVT

UPPDATERAD. SVT:s inslag under Donald Trumps tillträde har fått Expressens Alex Schulman att rasa. "Det är den här typen journalistiska haverier som gör att Donald Trump kan fortsätta avfärda också korrekt kritisk journalistik som 'partisk'", skriver han i en krönika.

Ämnen i artikeln:

SVTExpressen

HF


I fredags svors Donald Trump in som USA:s nya president. Händelsen rapporterades flitigt av svensk media men ett specifikt inslag från SVT har kanske blivit lite mer uppmärksammat än något annat.

Under en live-sändning intervjuar SVT-reportern Peter Rawet en av Donald Trumps supportrar. Intervjun har fått bland annat Expressens krönikör Alex Schulman att reagera.

Under intervjun säger reportern vid upprepade tillfällen fel namn på presidenterna och blandar ihop "Trump" med "Obama".

Men det är inte det som fått Alex Schulman att gå till attack mot SVT.

"Det hade kunnat bli en blooper-klassiker i nivå med Staffan Doppings 'Kryptonit i fittan', om det inte vore för arten av de frågor han ställde. Jag vet inte om jag någonsin i livet känt en sån avsky för den statliga televisionen som jag gjorde under de här märkliga minuterna".

Under intervjun ställer reportern kritiska frågor till Trump-fanet, frågor som "Nu tar de bort Obama-care, är du inte räddd?", "Har du muslimska vänner?" följt av frågan "Som vän till muslimer, vad tycker du om Obamas [Trumps] hållning mot muslimer?" och "Ser du dina vänner som ett hot mot landet?".

I krönikan skriver Alex Schulman att intervjun var så fel det kan bli.

"Det är den här typen journalistiska haverier som gör att Donald Trump kan fortsätta avfärda också korrekt kritisk journalistik som 'partisk'. Det är därför som SVT-reporterns otjänst är så enorm. Donald Trump har under hela sin valkampanj pratat om 'biased media' (partiska medier), medier som han anser aktivt arbetat mot honom och hans kandidatur. SVT ger Trump rätt."

På Twitter skriver SVT-reportern följande om kritiken:

 

SVT svarar på kritiken

Ulf Johansson är programchef på SVT Nyheters riksredaktion och ansvarig utgivare för bland annat Rapport, Aktuellt och Gomorron. Till Dagens Media kommenterar han det kritiserade inslaget.

Alex Schulman har gått hårt åt inslaget i sin krönika, håller du med om kritiken?

– Jag har ingen anledning att kommentera en krönika men jag kan konstatera att det inte blev bra, dels för att reportern sa fel namn. Vi sände åtta timmar live och just det här blev inte bra, men allt annat har fungerat bra. Det här är en ny situation för oss med livesändning så många timmar och en helt ny utmaning för journalister. Vårt uppdrag som arbetsgivare är då att förbereda och jobba ännu mer på att stötta våra medarbetare under livesändningar. Vi måste förbereda oss ännu mer.

Men så här i efterhand, kan du förstå kritiken om att frågorna var partiska?

– Ja, jag kan förstå kritiken, men det var några frågor under några minuter, jag tycker att man drar det lite långt om hela sändningen misstänkliggörs. Just dessa frågor blev inte lyckade men det är en liten promille av hela vår sändning. Vi pratar mycket om att vi måste balansera rapporteringen om Trump.

På vilket sätt blev det inte bra?

– Dels var det olyckligt att det blev fel namn och dels olyckligt att folk uppfattade det som att reportern gick på den här kvinnan [i inslaget]. Det blev inte bra, men väldigt mycket annat var bra.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev