Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Scherman: "Ilska leder inte till rationella slutsatser"

Publicerad: 16 Maj 2013, 15:03
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:45

Jan Scherman och Göran Ellung anklagas för misstagen som ledde till TV4 News nedläggning. Nu slår duon tillbaka.


Ämnen i artikeln:

BonnierNyhetsbolagetTV4-gruppenTV4 NewsTV4

TV4-profilerna Ulf Kristofferson och Jens B Nordström går till frontalangrepp mot Nyhetsbolagets och TV4 News skapare Jan Scherman och Göran Ellung.

De anklagas för en lång rad misstag som enligt kritikerna lett till att TV4 News nu skrotas.

Jan Scherman tar dock inte åt sig av den hårda kritiken.

– Jag förstår att människor är upprörda, besvikna och arga. Men ilska behöver inte alltid leda till välgrundade och rationella slutsatser, säger han till Dagens Media.

Han vill inte i detalj bemöta Ulf Kristoffersons uppräkning av de fyra allvarliga misstag som den politiske reportern menar gjordes i samband med lanseringen av TV4 News.

– Men inget i den kritik som nu tas upp hade förbättrat det ekonomiska resultatet. Det kan jag säga med säkerhet, säger Jan Scherman.

Resumé gick tidigare under dagen ut med siffror över TV4 News förlust. Tidningen uppger att utfallet för 2012 landade på ett minus på 27 miljoner mot ett budgeterat minus på 13 miljoner.

Enligt Jan Scherman har de siffrorna varit kända för ledningen under en lång tid.

– Det är inte mitt ansvar att kommentera detta. Men jag kan bara notera att de siffror som nu cirkulerar är väl kända och accepterade av alla ansvariga sedan en lång tid tillbaka.

I december ska ett möte ha hållits i Nyhetsbolaget styrelse. som då var överrens om att TV4 News skulle få tid på sig.

– Vi presenterade då en ny affärsplan som visade på vinst nästa år och långsiktigheten ifrågasattes inte av någon i styrelsen, säger Jan Scherman.

Göran Ellung går till motangrepp på Ulf Kristofferson och hans anklagelse om att Jan Scherman och han själv skulle ha tillsatt sina vänner som "lydiga" mellanchefer.

– Det är bara pladder. Det stämmer helt enkelt inte, säger Göran Ellung.

Hittar Ulf Kristofferson på?

– Det är väldigt nära fantasins gränser. Vi gjorde en organisation som var så bra som vi kunde göra.

Både Jan Scherman och Göran Ellung tycker att det är synd att Bonnier inte har den uthållighet som hade krävts för att ge TV4 News en chans att fungera.

– Det var en månad sedan jag slutade och det kan inte ha hänt så mycket sedan dess. Man har bestämt sig för att inte vara långsiktig i detta fall, vilket är oerhört synd, säger Göran Ellung och fortsätter:

– Lyftet var inte så långt borta. Detta var nog sista chansen att starta en nyhetskanal i Sverige, vilket har gått i Norge och Danmark. 

Jan Scherman ser också nedläggningen som ett tecken på att Bonniers långsiktighet är satt på undantag.

– Jag har varit med att starta nya kanler som tagit tre år på sig för att leverera vinst och tv-program som till en början har dragits med förlust. Även Expresen och Dagens Nyheter har många förlustår på sitt samvete, säger han.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev