Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Schelin spöade Zlatan

Publicerad: 9 juni 2015, 07:33
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

En betydelselös match för herrarna – och en premiärmatch i VM-slutspelet för damerna. Så gick måndagens tv-kamp om fotbollsälskarna.


Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimovic

I går kväll var det äntligen dags för damlandslagets premiärmatch i fotbolls-VM i Kanada. De svenska stjärnorna Lotta Schelin, Caroline Seger och Nilla Fischer fick se sin ledning med 2-0 förvandlas till ett slutresultat på 3-3.

Inför VM-slutspelet har en debatt förts kring mediernas ansvar i bevakningen av damsport kontra herrsport, och vilken effekt mediebevakningen har för allmänhetens intresse och tittarsifforna.

I går spelade även Zlatan och hans lagkamrater i herrlandslaget en landskamp, dock en betydelselös träningsmatch mot Norge, som sändes på Kanal 5 med start klockan 20:00.

Herrarnas match lockade – i konkurrens med TV4:s intervju med Carl Philip och Sofia Hellqvist, 625 000 tittare i första halvlek. Andra halvlek drog 655 000 tittare. Det gav en rating på 6,3 respektive 7,2 procent i Kanal 5:s huvudmålgrupp 15-44 år.

Damlandslagets VM-match mot Nigeria drog, trots en på pappret sämre sändningstid, miljonpublik. I snitt såg 1,1 miljoner tittare matchen.

– Det är väldigt kul att så många följer vårt svenska landslag i deras jakt på guldet på andra sidan Atlanten. Nästa match mot USA när Sundhage ställs mot sitt gamla gäng kommer bli en riktigt bra match, skriver Martin Nersing, pressansvarig för TV4 Sport, i ett mejl till Dagens Media.

Sändningen gav en rating på 11 procent i TV4:s huvudmålgrupp 15-64 år, och en tittartidsandel på massiva 49,8 procent i samma målgrupp.

– Det var gött att herrarna fick vara förband till damerna. Ett VM-slutspel är ändå ett VM-slutspel, konstaterar Dan Panas, presschef för SBS Discovery TV.

TV4 utsattes under gårdagens sändning för kritik då reklam sändes ut istället för inmarschen och nationalsången.

”Självklart ville visa nationalsången och det var så klart tanken men på grund av tekniska problem som dök upp så gick det tyvärr inte, det är beklagligt”, uppgav Martin Nersing, pressansvarig för TV4Sport, till Sportbladet.

Det svenska herrlandslaget missade som bekant VM-slutspelet 2014 i Brasilien. Öppningsmatchen Brasilien-Kroatien drog då drygt 1,5 miljoner tittare i första halvleken, och 1,1 miljoner tittare i andra.

När det svenska herrlandslaget tog sig an Ukraina i EM-premiären 2012 låg tittandet på en helt annan nivå. I snitt såg nära 2,9 miljoner tittare den matchen, som sändes i SVT.

Siffrorna över gårdagens matcher är preliminära och kommer från MMS, via respektive tv-hus.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimovic

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev