Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Scandinavian Studios i storbråk om sponsorpengar

Publicerad: 26 Augusti 2013, 07:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:36

Scandinavian Studios anklagas för att ha blåst CA Billqvist. Men Anna Bråkenhielm går till hård motattack – och kallar bolaget oseriöst.


Ämnen i artikeln:

Anna Bråkenhielm

I januari kontaktade Bonniers produktionsbolag Scandinavian Studios CA Billqvist AB för att få hjälp med att hitta sponsorer till TV4-formatet ”Sveriges skönaste gårdar”.

Med bara månader kvar till inspelningsstart saknades sponsorer helt, enligt CA Billqvists stämningsansökan.

CA Billqvist hävdar att de, via mediebyrån Mindshare, fick varumärket Milda på kroken. MIlda var beredda att pytsa in en miljon kronor för att bland annat få synas redaktionellt i programformatet.

Men CA Billqvist – ett bolag specialiserat på att hitta sponsorer till annonsfinansierade produktioner – anser sig blivit blåsta på hela sitt arvode för miljonaffären.

Nu har bolaget dragit Scandinavian Studios till domstol för att få pengarna.

Anna Bråkenhielm, vd för Scandinavian Studios går dock till hård motattack.

– Det finns vissa oseriösa aktörer i den här branschen och även om detta inte handlar om så mycket pengar kommer man ibland till en punkt där man måste sätta ned foten. Det gör jag nu genom att låta detta gå till domstol, säger hon.

Enligt CA Billqvist hade parterna kommit överens om att bolaget skulle fakturera Milda hela beloppet – en miljon kronor. Scandinavian Studios skulle sedan i sin tur fakturera CA Billqvist. På så vis skulle CA Billkvist få sin provision, på 30 procent av totalbeloppet.

Men istället valde Scandinavian Studios att själva fakturera Milda.

Och när CA Billqvist då skickade en faktura på 300 000 kronor plus moms till Scandinavian Studios för att på så sätt få sin provision fick de kalla handen. Fakturan bestreds med hänvisning till att CA Billkvist ”saknat uppdrag”.

– Det finns inget avtal oss emellan. Vi har försökt få dem att presentera ett avtal, men det har de inte gjort, säger Anna Bråkenhielm.

Hon hävdar också att Scandinavian Studios har försökt att hitta en lösning genom att erbjuda CA Billqvist en mindre summa pengar.

– De har visat sig vara helt tondöva, därför får det gå den här vägen och hanteras via våra ombud.

Programmet ”Sveriges skönaste gårdar” sänds nu i TV4, och Milda finns bland sponsorerna tillsammans med Eon och Landshypotek.

Enligt Anna Bråkenhielm var CA Billqvists arbetsinsats bakom Mildas sponsorskap ringa.

– De har enligt vår åsikt inte bidragit särskilt mycket. De har bett om en enorm summa pengar för en mycket liten arbetsinsats, säger hon.

Scandinavian Studios startades 2011 och är Bonniers bolag för tv-produktion. Bolaget, som ägs till 68 procent av Bonnier Broadcasting och 32 procent av Anna Bråkenhielm, gjorde en rörelseförlust på 10,8 miljoner kronor 2012.

CA Billqvist jobbar med att hitta samarbetspartners som vill betala för att synas i tv-produktioner. Bolaget omsatte nära 9 miljoner kronor under 2012.

Läs svaret från CA Billqvists vd Eddie Billqvist:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Anna Bråkenhielm

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.