Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag17.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SBS Discovery TV vinner tvisten om SoFo

Publicerad: 2 Februari 2015, 13:36
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:15

UPPDATERAD. SBS Discovery TV får behålla sin registrering av varumärket SoFo. Därmed förlorar SoFo företagarförening tvisten.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryPatent- och registreringsverket

Patent- och registreringsverket har slagit fast att ”SoFo” inte är känt eller inarbetat som beteckning för en del av stadsdelen Södermalm i Stockholm.

SoFo företagsförening lyckas därför inte få SBS Discovery Medias registrering av varumärket SoFo upphävt. Begäran om att häva registreringen gjordes för ett år sedan.

SBS Discovery Media gjorde varumärkesregistreringen till tv-serien ”Söder om Folkungagatan” som sändes i Kanal 5.

Företagsföreningen ska ha framhållit att ”SoFo” är ett begrepp som används internationellt och som dessutom är namnet på en tidning, men protesterna är alltså förgäves.

Mats Lagerman är ordförande för SoFo företagsförening. Han har inte ännu tagit del av beslutet när Dagens Media når honom.

– Vad trött jag blir. Vår klagan har främst handlat om att bolagsverket har gjort fel. Vi tycker att de misskött sitt jobb och missat att kolla i vilken utsträckning SoFo används, säger han.

Varför hade ni inte registrerat namnet själva?

– Vi har levt i tron att man inte varumärkesskyddar ett geografiskt område, säger Mats Lagerman och fortsätter:

– Min spontana reaktion är att SBS Discovery TV bränner sig på tummarna. När ett internationellt företag vill lägga under sig ett geografiskt område i vår huvudstad är de dumma eftersom det kommer reta folk. Jag blir bara förbannad, säger han.

Vad kommer ni göra nu?

– Vi har ju väldigt små juridiska muskler jämfört med SBS Discovery TV, så just nu vet jag inte, säger han.

Dan Panas är presschef för SBS Discovery.

– Att varumärkesregistrera ett programvarumärke är en rutinåtgärd och självklarhet. Det är därför vi sökt och fått ett varumärkesskydd, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Vi kommer använda skyddet på så sätt som det var ämnat, mot liknade produkter. Vi har inga ambitioner att utropa oss som ståthållare över SoFo eller något liknande, säger han.

Kan du förstå att SoFo Företagsförening känner sig hotade av ett så stort företag?

– Jag kan förstå känslan, men syftet är som sagt att skydda ett programvarumärke. Handlarna kan vara ganska lugna, så vida de inte planerar att inte göra ett tv-program om SoFo och kalla det för SoFo, säger han.

Beslutet att låta er behålla er varumärkesregistrering bygger bland annat på att patent- och registreringsverket fastslår att ”SoFo” inte är en känd eller inarbetad beteckning för en del av Södermalm i Stockholm. Har ni inte valt namnet till serien just därför att uttrycket "SoFo" är välkänt?

­– Berörd myndighet har fattat sitt beslut. Jag varken ska eller kan kommentera myndighetsutövning, säger Dan Panas till Dagens Media.

 

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.