söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Samirs tröja var otillbörligt gynnande

Publicerad: 3 oktober 2016, 13:30
Uppdaterad: 3 oktober 2016, 14:18

SVT tvingas betala 100 000 för Samirs logga i Melodifestivalen.

Ämnen i artikeln:

SVTMelodifestvalen

Samir Badran – ena halvan av duon Samir & Viktor – bar en t-shirt med varumärket Stussys slogga under direktsändningen från Melodifestivalen.

Nu fäller Granskningsnämnden SVT för otillbörligt gynnande. Straffet blir böter på 100 000 kronor.

Exponeringen av loggan skedde när artisterna satt i greenroom och väntade på tävlingsresultatet. Loggan syntes tydligt vid flera tillfällen, enligt anmälningen till Granskningsnämnden.

Granskningsnämnden bedömer att inslaget var inspelat "under förhållanden som SVT rådde över", och fäller därmed SVT för otillbörligt kommersiellt gynnande.

Däremot frias SVT från exponeringen av Samirs kalsongresår, som exponerades under framträdandet av duons bidrag "Bada nakna". Detta eftersom set inte gick att urskilja den eventuella loggan på kalsongerna.

Granskningsnämnden fäller också SVT för Marabous sponsringsskylt i samband med Melodisfestivalen. Skylten innehöll texten "100 år", vilket enligt Granskningsnämnden är ett för säljfrämjande budskap för public service. Även inramningen av sponsringsskyltarna, med bilder av en publik och ljudet av applåder, är för säljfrämjande, enligt nämnden.

Fällningen leder däremot inte till någon påföljd, eftersom det är första gången SVT överträder bestämmelsen.

Nämnden anser dock att SVT medvetet kringgår reglerna om sponsring i sändningstillståndet, genom att sända den svenska finalen även i andra länder. Enligt sändningstillståndet är sponsringsmöjligheterna utformade för när den internationella finalen, Eurovision Song Contest, sänds från Sverige.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev